5 Dingen om te doen voordat u een offerte aanvraagt…

Uw huis verduurzamen is altijd een goed idee. Maar dat betekent niet dat het handig is om lukraak offertes aan te gaan vragen bij installatiebedrijven of leveranciers van zonnepanelen. Ons advies is: maak een plan.

Dat klinkt waarschijnlijk als een open deur: iedereen begint met het maken van een plan, toch? Het zal u verbazen hoeveel mensen beginnen bij de offerte. Bijvoorbeeld voor een warmtepomp, ‘omdat je daar nu zo veel over hoort’. Terwijl: het plaatsen van een warmtepomp is pas zinnig wanneer uw huis redelijk tot goed geïsoleerd is . En zo zijn er nog meer vuistregels te bedenken. Wij noemen er een aantal.

1. Stel uw doelen vast

Het is een heel verschil of u snel en tegen zo laag mogelijke kosten uw energierekening omlaag wilt brengen, of dat u op termijn uw milieu-impact tot nul wilt reduceren. Of misschien bent u vooral op zoek naar maatregelen voor meer wooncomfort? Het kan ook zijn dat u het liefst alle drie deze doelen wilt bereiken. Het kan allemaal en het is handig om hier vooraf voor uzelf helderheid in te scheppen. Verschillende doelen leiden tot verschillende keuzes.

2. Bepaal uw speelruimte in tijd en geld

Wat is uw budget voor de korte en voor de wat langere termijn? Gaat u sparen of hebt u dat al gedaan? Bent u van plan om subsidie aan te vragen of een lening af te sluiten om uw plannen te financieren? Zo ja, wat verandert daardoor aan uw financiële armslag?

En: hoeveel tijd wilt u voor de maatregelen uittrekken? Een huis all electric maken vergt in de meeste gevallen enkele jaren. De huidige run op aannemers en installateurs (als gevolg van de stijgende energieprijzen) is ook een factor om mee te wegen in uw planning; het duurt nu vaak aanzienlijk langer dan gebruikelijk om een offerte te krijgen en, aansluitend, een aannemer te vinden die ook echt aan de slag kan.

3. Maak een prioriteitenlijst en hanteer daarbij een logische volgorde

Wat wilt u als eerste aanpakken? Het wegnemen van tocht of koude buitenmuren? Het aanbrengen van vloerverwarming? Het vervangen van de ramen? Zonnepanelen plaatsen? Breng een slimme volgorde aan in uw stappenplan. Vloerverwarming wordt vaak gecombineerd met een warmtepomp en biedt pas echt comfort wanneer uw huis goed  geïsoleerd is. Ander voorbeeld: wanneer uw dakpannen aan vervanging toe zijn, is het handiger om dat te doen vóórdat u er zonnepanelen op installeert. Vaak is een geplande verbouwing of renovatie-ingreep een mooi moment om meteen een verduurzamingsslag te maken.

4. Vraag om referenties

Wanneer u offertes aanvraagt, kunt u het betreffende bedrijf zelf vragen om referenties, of online ervaringen opzoeken. Goede referenties van vrienden of kennissen die ervaring hebben met het betreffende bedrijf, zijn het prettigste signaal om op af te gaan.

5. Check of uw aannemer, leverancier of installateur gecertificeerd is

Iemand kan nog zo plezierig overkomen, wanneer een aannemer of installateur niet voldoet aan de wettelijke normen, moet u niet met het bedrijf in zee gaan. Zo verkleint u de kans op een ondeugdelijke installatie en kunt u, wanneer het toch misgaat, een beroep doen op de verzekering of – indien van toepassing – een garantiefonds.

Tip: heeft u één of meerdere offertes binnen maar moeite om deze te vergelijken? Het Duurzaam Bouwloket beoordeelt gratis uw offertes. Niet alleen wordt er gekeken naar de prijs maar ook of de offerte goed in elkaar zit en of de leverancier bekend is. Mail uw ontvangen offerte(s) naar info@duurzaambouwloket.nl en u krijgt in de meeste gevallen binnen 5 werkdagen antwoord.

Lees ook:

Doe mee aan ‘Goed doen in het groen’

Deze week is de campagne ‘Goed doen in het groen’ in de gemeente Bloemendaal van…

Grote interesse bespaaradviezen energiecoaches

“Dat is mooi gezegd allemaal, over die verduurzaming van je huis, maar hoe moet dat…

Help! Mijn energiecontract loopt af!

De snel stijgende energieprijzen veroorzaken een run op isolerende maatregelen én grijze haren over de…