Zonnepanelen? Zo gebruikt u zelf meer zelfopgewekte stroom

Wie zonnepanelen heeft, verbruikt gemiddeld 30 procent zelf en levert de rest aan het net. Dat is zonde en ook nog eens slecht voor uw portemonnee. Hoe kunt u zelf meer zonnestroom gebruiken?

Heeft u zonnepanelen of overweegt u de aanschaf? Dan is het belangrijk om te weten dat deze de meeste stroom opwekken op momenten dat u vaak het minst stroom verbruikt. Immers, als de zon rond het middaguur hoog aan de hemel staat, heeft u de verlichting uit, kookt u niet (elektrisch) en bent u misschien zelfs helemaal niet thuis.

Dit heeft tot gevolg dat uw zonnepanelen de opgewekte stroom aan het net leveren en hiermee bijdragen aan netcongestie; een vol electriciteitsnet. Er zijn al energieleveranciers die zonnepanelenbezitters hiervoor beboeten. Daarnaast heeft het nieuwe kabinet aangekondigd dat het salderen van opgewekte stroom met ingang van 2027 volledig verdwijnt. Kortom: terugleveren van zonnestroom wordt minder interessant. Dit zijn zes tips om slimmer om te gaan met zelf opgewekte stroom.

Het verschil tussen de momenten dat uw zonnepanelen stroom opwekken en de momenten van de dag waarop u juist stroom verbruikt. Bron: Milieucentraal.

1. Apparaten op het juiste moment inschakelen

Veel mensen zetten de vaatwasser ’s avonds voor het slapen aan of ’s morgens voordat ze de deur uitgaan. En dat geldt ook voor de wasmachine en de droger. Dat zijn nou net de momenten dat de zon net opkomt of al onder is. Handiger is het om – met behulp van de timer-functie of tijdklok – deze apparaten in te schakelen wanneer uw zonnepanelen aan het werk zijn. Er zijn inmiddels home automation systemen die u hierbij kunnen helpen.

Tip: schakel deze apparaten niet tegelijkertijd aan, maar na elkaar. Zo voorkomt u dat er meer stroom wordt verbruikt dan uw zonnepanelen op dat moment opwekken.

2. Zonnepanelen slimmer plaatsen

Ondanks de beperkingen en het afbouwen of zelfs helemaal verdwijnen van de salderingsregeling, is de verwachting dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijven. Wie zonnepanelen wil laten plaatsen, raden we aan om met de installateur goed door te spreken wat de beste opstelling is. Voorheen luidde het advies dat zonnepanelen het meest opleveren wanneer ze op het zuiden zijn gericht. Dat is correct maar die hoge opbrengst wordt vooral gerealiseerd rond het middaguur. Met een installatie met zonnepanelen in een zogeheten oost-westopstelling is de opbrengst meer verdeeld over de dag. Of deze opstelling mogelijk is, hangt af van de ligging van uw dak. Uit onderzoek blijkt dat op die manier tussen de 3 en 6 procent meer opgewekte stroom zelf wordt verbruikt.

 3. Elektrische auto opladen

Wie een eigen laadpaal heeft, kan de hoeveelheid zonnestroom die zelf wordt verbruikt verdubbelen tot maar liefst 60 procent. Dat doet u door zoveel mogelijk te laden als de zon schijnt. Niet alleen de laadpalen maar ook de bijbehorende apps worden steeds slimmer. Steeds vaker is in te stellen wanneer mag worden geladen en hoe snel. De verwachting is dat steeds meer laadpalen en elektrische auto’s gaan werken als een thuisbatterij: ze nemen niet alleen stroom af, maar ook kunnen terugleveren aan uw woning.

4. Warmwatervat opwarmen

Bij een volledig elektrische warmtepomp heeft u ook een groot watervat dat heet tapwater levert, bijvoorbeeld om te douchen. Er zijn ook speciale warmtepompboilers die op soortgelijke manier werken. In beide gevallen wordt in deze vaten een paar honderd liter water langzaam elektrisch opgewarmd. Door dit opwarmen zoveel mogelijk te doen als uw zonnepanelen stroom produceren, kunt u tussen de 10 en 20 procent meer opgewekte stroom verbruiken.

5. Opslaan in thuis- of buurtbatterij

Om met de deur in huis te vallen: met een thuisbatterij kunt u het eigen verbruik van zonnestroom weliswaar verdubbelen, maar de kosten wegen niet op tegen de opbrengsten. Echter, afhankelijk van de ontwikkelingen, regelgeving en subsidies kan dit de komende tijd veranderen. De vijf belangrijkste vragen en antwoorden over de thuisbatterij hebben we al eerder voor u op een rijtje gezet.

6. Energiecontract checken

Op dit moment is het onduidelijk of energieleveranciers in de toekomst wel of niet een terugleververgoeding mogen vragen voor zonnestroom die u aan het net levert. Naast het zoveel mogelijk zelf gebruiken van zonnestroom, raden we aan om uw energiecontract te checken. Bijna alle energievergelijkingssites vragen of u zonnepanelen heeft en hoeveel opgewekte stroom u teruglevert. Afhankelijk van uw situatie kan het interessant zijn om over te stappen naar een andere (groene) energieleverancier.

eKlok

Ook voor wie geen zonnepanelen heeft, wordt het de komende jaren steeds belangrijker wanneer we stroom gebruiken. Liefst zoveel mogelijk als er veel groene stroom beschikbaar is en juist minder als er minder wordt opgewekt. Netbeheerder Stedin heeft eKlok ontwikkeld waarop u kunt zien wat een goede tijd is om stroom te gebruiken en wanneer het beter is om – indien mogelijk – het stroomgebruik juist uit te stellen.

Tip: zet de eKlok als snelkoppeling op het beginscherm van uw telefoon of tablet. Hier leest u hoe dat doet voor zowel iPhone, iPad als Android.

 

 

Lees ook:

Duurzaam op reis

De zomervakantie al aan het plannen? En wilt u de klimaatimpact van uw reis beperken?…

Kom naar startbijeenkomsten Energieke Burger: ‘Met energie aan de slag’

De Energieke Burger, de  vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bloemendaal helpt bij het verduurzamen van hun…

Hoe vind ik een goede partij die mij kan helpen met isolatie?

Vloerisolatie, nieuw glas of een warme spouw: bij wie moet je zijn en hoe vergelijk…