Tips om milieubewust en modieus de feestdagen in te gaan

De feestdagen komen er weer aan. Een moment waarop iedereen er graag feestelijk bijloopt. Het is verleidelijk een mooie nieuwe outfit te kopen, maar het kan ook anders! Hier 3 tips voor een milieubewuste én modebewuste outfit.

Tip 1: Vintage is hip!

U kunt natuurlijk op zoek naar een vintage feestoutfit in een tweedehandswinkel of in een winkel gespecialiseerd in vintage kleding. Dat kan o.a. bij Kositas (Overveen), Stijlloods (Haarlem) of Lili & Co (Heemstede). Ook is op steeds meer plekken kleding te huur. Maar waarom niet shoppen in uw eigen kledingkast? Laat die glitterjurk, feestelijke blouse of stoere broek repareren bij de Repair Cafés in Vogelenzang of Overveen.

Tip 2: Maak een ander blij met uw gedragen outfits

Draagt u een outfit of bepaald kledingstuk niet meer? Maak er dan een ander blij mee:

  • Doe een kledingstuk dat u niet meer draagt cadeau aan iemand anders.
  • Altijd al jaloers geweest op de outfit van een vriendin? Organiseer een kledingruilavond met vriendinnen.
  • Doneer het aan een goed doel.
  • Geef het aan een kringloop- of tweedehandswinkel. Kleding die de kringloopwinkel zelf niet meer kan verkopen, gaat vaak als kleding of grondstof naar ontwikkelingslanden.
  • Verkoop het op een platform voor tweedehandskleding, zoals bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats.
  • Kijk of de kledingwinkel waar u uw outfits koopt ook gedragen kleding terugneemt.

Tip 3: Gooi kleding in de textielcontainer

Is kleding weggooien milieubewust?! Er kan meer dan u denkt! Vorig jaar gooiden we in Bloemendaal nog ruim 7 kilo textiel per inwoner bij het restafval, waarna het wordt verbrand. Dat is zonde, want veel van dit textiel kan nog worden gedragen als kleding of is herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel. Alle kleding en schoenen die u niet meer draagt, kunt u inleveren in een textielbak. Ook versleten en gescheurde stoffen kunnen hierin! Zo zorgen we er samen voor dat we uiteindelijk naar 0 kilo restafval gaan.

Zorg wel dat de kleding droog is en in een gesloten plastic zak zit. Zo beschermt u de kleding tegen vocht en vuil, zodat alles goed gebruikt kan worden. Kijk in de afvalwijzer van Meerlanden wat er nog meer in de textielbak mag. Op de interactieve kaart van de gemeente ziet u waar bij u in de buurt een textielcontainer staat.

Lees ook:

Kledingtraining: haal alles uit de kast met minder (mis)kopen

Nederlanders kopen gemiddeld 50 kledingstukken per jaar, waarvan een groot deel niet of nauwelijks wordt…

Vloerverwarming altijd aan?!

Misschien kent u de tip wel: vloerverwarming kun je ’s nachts beter aan laten, dat…

Hybride warmtepomp: ook zonder maximale isolatie!

‘Een warmtepomp heeft pas zin als je huis maximaal geïsoleerd is’, hoor je vaak. Normaal…