“Maak altijd een afweging tussen het verduurzamen van uw woning en de bouwkundige staat.”

Bij de aan- en verkoop van huizen spelen duurzaamheidsaspecten een steeds belangrijkere rol. Sinds 1 maart moet een taxateur zelfs melding maken van de aanwezige voorzieningen op het gebied van isolatie en duurzaamheid. Dike Jager, makelaar en taxateur van DMC Makelaars in Overveen neemt u mee in haar ervaringen en tipt hoe u als woningeigenaar of potentiële koper de vruchten kunt plukken.

Met meer dan 20 jaar ervaring weet Dike als geen ander dat duurzaamheidstrends komen en gaan. In de jaren 70 was het dubbelglas en nieuwe kozijnen tegen de tocht en condens. Vanaf 2000 brak spouwmuur-, gevel- en dakisolatie door, daarna vloerisolatie. En nu is er natuurlijk het energielabel. Moeten we ons gek laten maken door deze nieuwe trend in een overspannen woningmarkt?

Lange rapporten

Vanuit haar kantoor vertelt ze vol passie en razendsnel: “Sinds de invoer van nieuwe regels moeten we als taxateur nog meer velden invullen van de genomen verduurzamingsmaatregelen”, zegt ze zuchtend met een knipoog. “Rapporten worden langer, maar helaas hebben we er niet zoveel aan. In de praktijk betalen mensen op dit moment liever meer voor een instapklaar huis en een tuin op het zuiden, dan voor een warmtepomp of een geïsoleerde vloer.”

Veel belangrijker vindt Dike het om te kijken naar het huis zelf, want de manier van verduurzamen is van groot belang. Ze legt uit: “Ik ben geen voorstander van een door de jaren heen verduurzaamde woning uit de jaren 30, 60 en 70. Deze zijn vaak niet op de juiste manier geïsoleerd, of gedeeltelijk. In de jaren 70 kwam spouwmuurisolatie op, maar door weinig ventilatie hadden mensen in de woning last van schimmel door vocht. Muren moesten weer worden afgebroken om isolatie te verwijderen. Bovendien is dubbelglas vaak geplaatst in oude kozijnen die nog steeds tochten”.

 

“Zonde van je geld om zonnepanelen te nemen op een oud dak dat vervangen moet worden.”

 

Optrekkend vocht

Dike ziet vaak een betonvloer als vervanging van houten vloerbalken. “Maar als de kruipruimte wordt volgestort en de buurt last heeft van grondwater, dan kan dat nergens heen. Het water trekt dan vaak in de muren en dan krijg je last van optrekkend vocht”, zegt ze.

Bovendien zet ze vraagtekens bij chipsisolatie: “Wil je een huis doorontwikkelen naar een warmtepomp, dan moet deze geheel tochtvrij zijn. Een houten vloer is dan niet meer van deze tijd.”

Broodjesvloer

Zelf woont Dike in een jaren 30-huis en nam ze een zogenaamde broodjesvloer: “Ik heb alle houten  balken vervangen door betonbalken met daartussen piepschuim elementen. Daarover is beton gespoten en er is vloerverwarming aangelegd. Op deze manier blijft er een kruipruimte en kan het grondwater zijn gang gaan zonder dat het in de muren optrekt. En er blijft ventilatie. Het kost wat, maar ik stook nu niet hoger dan 18,5 graden en ik zit er echt comfortabel bij.”

Bouwkundige staat

In Dikes beleving zijn steeds meer mensen bewust bezig met het energielabel. Een gunstige ontwikkeling? Dike: “Ik denk vaak: Nu weet je het energielabel, maar wat ga je er in de praktijk mee doen? Ik zag laatst een huis met energielabel B en de verkoper wilde daar A van maken door zes zonnepanelen op het dak te plaatsen. Maar wat heb je eraan als je het op een oud dak plaatst dat binnenkort moet worden vervangen? Bovendien is er nu lekkage. Verduurzamen is niet even dubbelglas plaatsen, je moet ook naar de bouwkundige obstakels kijken.”

Wilt u een verduurzaamd huis, dan kunnen we na het verhaal van Dike het volgende concluderen: “Een energielabel A, B of C maakt voor een koper niet zoveel uit. Start met een huis dat goed is onderhouden, en verduurzaam alles stap voor stap opnieuw. Kijk goed naar het gehele huis en wat daarvoor nodig is. Welke maatregelen hebben zin? Wat als ik verder wil gaan ontwikkelen? Hoe kan ik het op dit moment het beste aanpakken?”

“In een huis gebouwd na 2000 met betonvloer, zit u altijd goed. Ook met een woning met energielabel G. Dan is alles duidelijk. U weet dan dat u alles moet verbouwen, maar dan kunt u het in een keer goed doen, van vloerisolatie tot zonnepanelen.”

Lees ook:

Consuminderen: leuker dan u denkt

Consuminderen betekent niet op een houtje bijten, dat leuke dingen niet meer mogen en dat…

De belangrijkste subsidies voor 2023

Uw huis verbeteren met zonnepanelen, isolatie of bijvoorbeeld een warmtepomp? Of wilt u overstappen naar…

Tip: subsidie isolerende maatregelen tijdelijk verhoogd

Woningeigenaren die minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren, komen in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing…