De belangrijkste subsidies voor 2023

Uw huis verbeteren met zonnepanelen, isolatie of bijvoorbeeld een warmtepomp? Of wilt u overstappen naar een elektrische auto? Ook in 2023 betaalt de overheid mee. Dit zijn de belangrijkste subsidies voor wie wil verduurzamen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De ISDE-subsidie geeft een vast bedrag per vierkante meter die u van uw huis isoleert. Wanneer u twee of meer maatregelen laat uitvoeren, dan is het bedrag per vierkante meter tweemaal zo hoog. Het is ook mogelijk om een isolatiemaatregel te combineren met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. De twee maatregelen moeten dan wel binnen 2 jaar worden uitgevoerd. U kunt ook alleen een subsidie voor een warmtepomp aanvragen. Bij een hybride warmtepomp is de subsidie ten minste 1.950 euro. Kijk voor meer informatie op de website van RVO.

Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaren (SVVE)

Bent u als Vereniging van Eigenaren (VvE) van plan uw gebouw(en) te verduurzamen? Maak dan gebruik van de subsidie voor verduurzamingsmaatregelen. U kunt subsidie aanvragen voor het laten opstellen van een energieadvies of een adviesrapport voor oplaadpunten voor elektrische auto’s. De subsidie kan ook gebruikt worden voor de uitvoering van isolatie of andere energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Wel is het belangrijk dat de subsidie vooraf wordt aangevraagd. Alle informatie is terug te vinden op de website van RVO. 

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Bent u een particulier en koopt of leaset u op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan komt u in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s. Meer informatie vindt u hier.

Subsidie op zonnepanelen?

Op de aanschaf van zonnepanelen voor op uw woning wordt geen subsidie verleend. U betaalt echter geen btw over de levering en installatie van zonnepanelen op of bij uw woning. Het 0 procent tarief is ook van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Andere regelingen

Naast bovenstaande subsidies zijn er nog tal van andere regelingen. Op duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck kunt u zien welke dat zijn. U vindt hier ook informatie over welke mogelijkheden er zijn om het verduurzamen van uw woning te financieren.

Lees ook:

Circulair (ver)bouwen: een kwestie van gezond verstand

Gaat u verbouwen? De kans is groot dat u daarbij streeft naar een optimaal comfort…

Bloemendaal helpt inwoners energie te besparen met nieuwe actie

Binnenkort ontvangen alle huiseigenaren in Bloemendaal een brief met een tegoedbon voor de aanschaf van…

Gezocht: beelden van nachtdieren

Helpt u ook mee om de biodiversiteit in Bloemendaal te verbeteren? We zijn op zoek…