SVOH: duurzaamheidssubsidie voor verhuurders

In Bloemendaal zijn iets meer dan 10.000 woningen. Zo’n 11 procent daarvan wordt verhuurd door beleggers of particuliere verhuurders. Met de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) is het voor verhuurders aantrekkelijk om deze woningen van energiebesparende maatregelen te voorzien.

Woningcorporaties en particuliere verhuurders mogen vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F, of G. Zij hebben tot die tijd de mogelijkheid om deze woningen te verbeteren. Om beleggers en particuliere verhuurders te stimuleren om aan de slag te gaan, is de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) ontwikkeld.

Belangrijkste kenmerken van de SVOH

  • Met de SVOH kunnen verhuurders subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen, onderhoudsmaatregelen en energieadvies. In de laatste twee gevallen alleen als er ook daadwerkelijk een energiebesparende maatregel wordt uitgevoerd.
  • De subsidie is alleen voor bestaande huurwoningen (geen nieuwbouw) met een adres in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
  • De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 6.000 euro per woning. Als u meerdere woningen verhuurt en de subsidie die u wilt aanvragen is minder dan 125.000 euro, dan voert u de maatregelen uit voordat u de subsidie aanvraagt.
  • Boven 125.000 euro dient de subsidie vooraf te worden aangevraagd. De subsidiepot is op dit moment nog ruim gevuld.
  • De maatregelen dienen te worden uitgevoerd door een bouwbedrijf of installatiebedrijf. U krijgt geen subsidie als u de werkzaamheden zelf verricht.

Alle informatie over de SVOH en/of het aanvragen van een oriënterend gesprek vindt u op de website van RVO.

Webinar over de SVOH

Een groot deel van de beleggers en particuliere verhuurders is niet op de hoogte van het bestaan van de SVOH. Dat is jammer, want deze regeling helpt om de woning(en) die verhuurd worden energiezuinig en aantrekkelijker te maken voor huurders. In maart 2023 was er een uitgebreid webinar over deze subsidieregeling. U kunt het webinar hieronder terugkijken.

 

Lees ook:

Wat u moet weten over waterstof voor uw woning

Het klinkt zo veelbelovend, de mogelijkheden van waterstof als bron van schone energie. En op…

5 Vragen over de Energiebespaarlening

Huiseigenaren en VvE’s in Bloemendaal die zeer voordelig een lening willen afsluiten om te verduurzamen,…

Bespaar energie met een brievenbusafsluiter

Minder geld kwijt aan gas en elektra zonder isoleren of nieuwe apparaten? Een brievenbusafsluiter is…