5 Redenen om in het voorjaar en de zomer te isoleren

Nu de gasprijzen niet meer zo hoog zijn en de zon vaker schijnt, denkt u misschien niet direct aan het isoleren van uw huis. Toch zijn de lente en zomer bij uitstek hét moment om uw woning te isoleren.

Misschien bent u druk bezig in uw tuin, denkt u na om de kozijnen een andere kleur te geven of zit u met uw hoofd al bij de zomervakantie. Nu het voorjaar echt is gestart, staat isoleren bij veel mensen niet bovenaan de prioriteitenlijst. Dit zijn 5 redenen om juist nu en in de zomer de isolatie van uw huis te verbeteren.

1. Isoleren is en blijft financieel aantrekkelijk

Vrijwel alle isolatiemaatregelen leveren een financieel hoger rendement op dan geld op een spaarrekening. De verwachting is dat dit ook de komende jaren zo blijft. Als u nog twijfelt, ga dan eens aan de slag met de Standaard Rekenmethode Rendementen van Milieu Centraal. Deze helpt u ook te bepalen welke isolatiemaatregel voor uw woning het meest oplevert. Hier leest u trouwens meer over de subsidies die in 2024 beschikbaar zijn voor verduurzaming, waaronder ook extra subsidies voor biobased isoleren.

Ook goed om te weten: het is belangrijk om bij het isoleren rekening te houden met vleermuizen en andere beschermde diersoorten die mogelijk verblijven onder uw dak of in uw spouwmuren. Onlangs werd bekend dat ecologisch onderzoek niet langer noodzakelijk is mits u als woningeigenaar in zee gaat met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.

2. Isolatie zorgt (direct) voor meer comfort

Veel mensen kopen makkelijker een nieuwe badkamer of keuken dan dat ze hun huis isoleren. Een belangrijke reden hiervoor is dat deze ingrepen veel zichtbaarder zijn dan bij voorbeeld een geïsoleerde vloer. Toch is het zo dat bij veel oudere woningen goede isolatie uiteindelijk voor de grootste bijdrage aan het comfort in huis zorgt. En bijkomend voordeel is dat u het – in tegenstelling tot een grote ingreep zoals een nieuwe keuken – vaak stapsgewijs kunt realiseren. Wacht niet met isoleren tot het weer kouder wordt maar doe het nu!

3. (Waarschijnlijk) sneller aan de beurt

De afgelopen jaren bleek de vraag naar isolatie vaak toe te nemen wanneer we richting herfst of winter gingen. Daardoor hadden isolatiebedrijven het vaak in de warmere maanden wat rustiger. De kans is dus groot dat wanneer u nu groenlicht geeft om te isoleren, de klus relatief snel kan worden geklaard. En dat geldt ook wanneer u eerst advies wilt inwinnen bij een energiecoach van de Energieke Burger.

4. Minder last van het weer

Wie in het najaar of de winter isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren, heeft een veel grotere kans op problemen door het weer dan wanneer dit in de zomer wordt gedaan. In de herfst- en wintermaanden kan vocht in de grond of in de kruipruimte roet in het eten gooien wanneer u bijvoorbeeld uw vloeren wilt aanpakken. En vervangen van glas kan weliswaar het hele jaar rond, maar levert toch veel minder ongemakken in huis op wanneer de temperatuur buiten aangenaam is.

5. Isoleren zorgt voor verkoeling

Isoleren doet u niet alleen om uw stookkosten te verlagen. Goede isolatie van dak en muren en het toepassen van isolatieglas houdt in de zomer namelijk ook de warmte veel beter buiten. En dat geldt bijvoorbeeld ook wanneer u een groen dak laat aanleggen. Kortom, als u uw huis in het voorjaar of de zomer laat isoleren, heeft u hier niet alleen in de winter profijt van.

Lees ook:

Zuinig rijden met verbrandingsmotor

Nog geen elektrische auto voor de deur? Jammer, maar ook met een ‘ouderwetse’ verbrandingsmotor kunt…

Dynamisch energiecontract: iets voor u?

Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen kritischer naar hun energierekening gaan kijken. Niet alleen…

Bloemendaal helpt inwoners energie te besparen met nieuwe actie

Binnenkort ontvangen alle huiseigenaren in Bloemendaal een brief met een tegoedbon voor de aanschaf van…