Stap voor stap (of in één keer) een duurzame keuken

Is uw keuken aan vervanging toe? Ga dan niet ‘zomaar’ op zoek naar strak en nieuw, maar let meteen op de toekomstbestendigheid! Anders hebt u straks misschien spijt van uw aankopen…

Vervangen of renoveren?

Zeg eens eerlijk: is uw keuken echt ‘op’ of bent u er vooral op uitgekeken? In dat laatste geval kunt u overwegen om de keuken met wat kleinere ingrepen een nieuw uiterlijk te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vervangen van kastdeuren, handgrepen en kranen, of het (laten) beplakken of beschilderen van tegels. Met een paar nieuwe accessoires erbij ziet het er allemaal weer heel anders uit.

Een dergelijke opknapbeurt is uiteraard veel goedkoper dan het laten plaatsen van een compleet nieuwe keuken. Bovendien scheelt het veel bouwafval en kost het minder nieuw materiaal – en dat is beter voor het milieu. Gaat u toch voor helemaal nieuw? Misschien kunt u onderdelen of apparatuur van uw oude keuken een tweede leven geven via Marktplaats of Gratis Af Te Halen. Doet u het sloopwerk zelf, zorg dan dat het bouwafval kan worden gerecycled door het gescheiden aan te bieden bij de milieustraat.

Energiezuinige apparatuur

Uiteraard is de aanschaf van een nieuwe keuken een uitgelezen moment om te letten op het energielabel van de inbouwapparatuur. Let op: bij koelkasten bestaat er een groot verschil tussen de labels die op het oog al behoorlijk zuinig lijken. Een A+ lijkt zuinig maar gebruikt nog altijd 2 keer zoveel (dus 100 procent méér) energie als een A+++. Bij vaatwassers is het verschil tussen A+ en A+++ zo’n 30 procent.

Ook bij uw keuze voor verlichting, verwarming en watervoorziening kunt u voor de duurzaamste opties gaan. Ledlampen zijn een voor de hand liggende keuze. En voor verwarming kunt u alvast rekening houden met de overstap naar all-electric door vloer- of wandverwarming, of een lagetemperatuurradiator aan te laten leggen.

Keukenkranen zijn tegenwoordig standaard voorzien van volumebegrenzers voor besparing van (warm) water, dus die duurzame keuze is alvast voor u gemaakt. U kunt ook een close-in boiler en combi-kokendwaterkraan overwegen. Maar als u uw klimaatimpact wilt terugdringen, is dit alleen aan te raden wanneer u groene stroom afneemt of uw eigen elektriciteit opwekt.

Gasfornuis eruit, inductiekookplaat erin

Stralend middelpunt van een energiezuinige en duurzame keuken is natuurlijk de inductiekookplaat. Vergeet het gehannes met de elektrische kookplaten van vroeger; inductie kookt net zo prettig als gas, doordat de temperatuur snel te regelen is. Daar komt bij dat een inductiekookplaat heel gemakkelijk schoon te maken is.

Koken op inductie vraagt relatief veel stroom. Maar als u een groene energieleverancier heeft of zonnepanelen, bespaart u toch aanzienlijk op de CO2–uitstoot van uw huishouden. Voor de aansluiting van een inductiekookplaat moet een extra stroomdraad naar de keuken worden aangelegd, en vaak ook extra groepen in de meterkast. In dit artikel van Milieu Centraal leest u meer over wat er nodig is voor de overstap naar inductie en welke kosten daarmee samenhangen.

Lees ook:

Vijf zaken die u moet weten over koken op inductie

Een beetje kok wil een gasvlam onder zijn pannen; dat is nog steeds de heersende…

Wat is het effect van het prijsplafond op uw energierekening?

Vanwege de hoge energieprijzen, stelt de overheid per 1 januari 2023 een prijsplafond in. U…

Houtstook: zo zorgt u voor minder geur- en rookoverlast

De een stookt de openhaard op voor de “gezelligheid”, de ander heeft een houtkachel om…