Isoleren met gras heeft de toekomst

Isoleren met gras heeft de toekomst

Je huis isoleren is een goede stap in de groene richting; je huis isoleren met panelen van bermgras is win-win. De panelen beschermen tegen kou én warmte en hebben ook een goede geluidsisolerende werking. Daar komt bij: het gras dat tot isolatiemateriaal wordt verwerkt, slaat tijdens de groei CO2 op.

Alleen al in de regio Noord-Holland en Flevoland komt jaarlijks zeker 50.000 ton bermgras en groenresten vrij. Een deel wordt gecomposteerd, de rest wordt veelal verbrand voor energiewinning. Erg veel energie levert dat vochtige materiaal overigens niet op. Door het gras te bewerken en drogen, kunnen er isolatiepanelen van worden geperst. De sappen die daarbij vrijkomen, bestaan uit allerlei mineralen en eiwitten die geschikt zijn als meststof of voor verwerking in diervoeders. Er gaat op deze manier dus niets verloren van het aangeleverde maaisel.

Negen uur koel

Het Belgische bedrijf Gramitherm heeft een methode ontwikkeld waarmee van het maaisel van één hectare ongeveer 200 vierkante meter isolatiemateriaal kan worden gemaakt. De producent claimt dat het tot negen uur duurt voordat hun graspanelen warmte doorlaten. Warme zomerse dagen hebben daarmee dus minder effect op de opwarming van een huis of gebouw. Deze zogenoemde warmtecapaciteit is aanzienlijk hoger dan die van traditionele isolatiepanelen, gemaakt van glas- of steenwol.

Hoewel de panelen ook in Nederland al op verschillende locaties zijn toegepast (bijvoorbeeld in een gebouw van Natuurmonumenten), is het materiaal hier nog niet verkrijgbaar voor particulieren. Plannen voor opschaling zijn er al: in de haven van Amsterdam verrijst binnenkort een raffinagefabriek voor het verwerken van maaisel van Schiphol. Het materiaal zelf is ook nog in ontwikkeling: momenteel wordt nog gezocht naar een natuurlijk alternatief voor de polyester bindmiddelen in de panelen. Uiteindelijk moet het product volledig circulair worden.

Lees ook:

Drie manieren om uw buitenmuren te isoleren

Buitenmuren isoleren kan op verschillende manieren. Welke methode u kiest, hangt voor een belangrijk deel…

De Energieke Burger geeft advies over duurzaam verbouwen

Burgers die in Bloemendaal advies willen over het verduurzamen van hun huis, kunnen sinds kort…

Vangt u al regenwater op in de tuin?

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Wist u dat u ook in eigen…