Hybride warmtepomp: kan het net het wel aan?

Gemeente Bloemendaal stimuleert de overstap op een (hybride) warmtepomp met een extra subsidie van 250 euro. Daarmee gaat uw aardgasverbruik flink omlaag en gebruikt u (meer) elektriciteit voor de verwarming van uw huis. Maar, kan ons elektriciteitsnet dat eigenlijk wel aan?

Minder gas, meer elektra

Een standaard hybride warmtepomp bespaart gemiddeld zo’n 1.000 m3 aan aardgas per jaar en voor grotere woningen gemiddeld wel 1.500 m3. Daar staat tegenover dat voor het onttrekken van dezelfde hoeveelheid warmte aan de buitenlucht zo’n 2.100 kWh aan stroom nodig is. Netto valt uw energierekening lager uit. Maar als we massaal kiezen voor een warmtepomp, kan het elektriciteitsnetwerk in Bloemendaal deze toename aan elektriciteit dan wel aan?

Het antwoord is over het algemeen ja. Bij vrijstaande huizen en rijtjeswoningen is deze toename van elektriciteit geen probleem. Het net kan het op deze plekken prima aan en op locaties waar wel knelpunten dreigen, verzwaart de netbeheerder komende jaren het net. Dit ook in verband met de extra laadpalen voor auto’s die worden geplaatst.

Appartementen en VvE’s

Bij appartementencomplexen (VvE’s) en grotere bedrijfspanden is soms niet genoeg ruimte op het stroomnet. Dat heeft te maken met het feit dat deze vaak al een zware aansluiting hebben. Eventuele uitbreiding vraagt dan om ingrijpende aanpassingen. Wie dus in een VvE woont en – al dan niet samen met de buren – een warmtepomp wil plaatsen, dient dit dus eerst samen met het VvE-bestuur te onderzoeken. En dat geldt ook voor eigenaren van een groot bedrijfspand. Overigens geldt de verplichting om per 2026 over te stappen op een hybride warmtepomp niet voor appartementen.

Koude winters

Wordt het net niet te zwaar belast als het een dag flink vriest en er voor alle huizen in de straat veel elektra nodig is om deze te verwarmen? Nee, ook dan is er geen probleem. Hybride warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht en worden minder efficiënt als de temperatuur rond of onder het vriespunt komt. Op dat moment schakelt de cv-ketel bij en wordt uw huis gewoon met aardgas – en in de toekomst wellicht groengas – verwarmd. Het elektriciteitsnet wordt dus niet extra belast.

Extra subsidie

Tot slot: vanaf 2026 mag u een oude cv-ketel niet langer simpelweg vervangen door een nieuw exemplaar. U moet dan kiezen voor een duurzamer alternatief. Voor veel woningen in Bloemendaal zal de keuze daarbij vaak vallen op de hybride warmtepomp. Om u te helpen verstrekt gemeente Bloemendaal – bovenop de landelijke subsidie – een extra tegemoetkoming van 250 euro wanneer u overstapt.

Als u een redelijk geïsoleerde woning hebt, kunt u waarschijnlijk nu al uw bestaande cv-ketel uitbreiden met een warmtepomp en de energierekening verlagen. Meer weten? Op de speciale pagina over (hybride) warmtepompen leest u meer.

Foto: Stedin

Lees ook:

Afgedankte zonnepanelen? E-waste!

Meer dan anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak en dat aantal zal…

Wat u moet weten over de houdbaarheidsdatum

Gemiddeld verspillen we jaarlijks maar liefst 34 kilo voedsel. Let wel: per persoon! Vaak prima…

Broodjes aap op het dak

Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. Nog niet op de uwe? Misschien gelooft u nog…