Afgedankte zonnepanelen? E-waste!

Meer dan anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak en dat aantal zal naar verwachting binnen vijf jaar nog eens verdrievoudigen. Goed nieuws voor de energietransitie. Maar wat doen we straks met alle afgedankte panelen?

Binnen nu en 10 jaar is een groot aantal zonnepanelen aan vervanging toe. In Nederland beschouwen we afgedankte zonnepanelen als elektronisch afval, oftewel e-waste. Om die reden hebben producenten de verplichting om de panelen aan het einde van hun ‘levensloop’ weer in te nemen voor recycling.

Een groot aantal zonnepaneelproducten is daarom lid van PV Cycle. Van elke verkochte paneel komt er een bepaald bedrag in het fonds, zodat recycling bekostigd kan worden. Dat klinkt goed, maar het is jammer genoeg maar het halve verhaal.

Ingewikkeld

De samenstelling van de huidige generatie zonnepanelen maakt hergebruik ingewikkeld. De zonnecellen zelf zijn zodanig verlijmd, dat de grondstoffen niet meer goed te scheiden zijn. Daardoor gaat er bij hergebruik veel verloren. Voor de ‘verpakking’ van de zonnecellen, zeg maar de kunststof ‘omkasting’ die de cellen tot een zonnepaneel maakt, is dat wat eenvoudiger. Maar de run op deze grondstoffen, zelfs tweedehands, is zó groot, dat in de praktijk vaak niet de meest duurzame keuzes worden gemaakt.

Er moet dus nog heel wat veranderen voordat de zonnepanelen op uw dak volledig gerecycled kunnen worden. Gelukkig wordt daar van alle kanten hard aan gewerkt. En mocht u tot de koplopers horen bij wie de zonnepanelen alweer aan vervanging toe zijn, dan kunt u deze gewoon inleveren bij de Milieustraat Brouwerskolkweg.

Lees ook:

Hybride warmtepomp: ook zonder maximale isolatie!

‘Een warmtepomp heeft pas zin als je huis maximaal geïsoleerd is’, hoor je vaak. Normaal…

Aardgasalternatieven – deel 4: restwarmte

Alle huizen in Nederland moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Net als…

Wat u moet weten over de houdbaarheidsdatum

Gemiddeld verspillen we jaarlijks maar liefst 34 kilo voedsel. Let wel: per persoon! Vaak prima…