Drie dingen die u moet weten over houtstook

Heerlijk hoor, in de winter de open haard of houtkachel aan. Maar de rook die uit uw schoorsteen komt, bevat schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Deze drie dingen moet u weten…

1. Houtstook veroorzaakt overlast

Het stoken van hout is niet gezond voor uzelf en al helemaal niet voor mensen met astma of een andere longaandoening. Helemaal geen hout stoken is dan ook het beste voor een gezonde leefomgeving, maar bewust stoken scheelt ook al. Hier vindt u onze eerdere tips om ‘minder ongezond’ te stoken.

Daarnaast is het ook belangrijk om niet te stoken op dagen dat er bijvoorbeeld weinig wind is. De rook blijft dan namelijk hangen, waardoor uw buren overlast ervaren. Op de website van Stookwijzer kunt u zien of de omstandigheden in uw omgeving ‘gunstig’ zijn. U kunt zich via deze website ook aanmelden voor een stookalert van het RIVM: u krijgt dan per e-mail een bericht op dagen dat de omstandigheden ongeschikt zijn om te stoken.

2. Houtstook is geen financieel aantrekkelijk alternatief voor aardgas

Stookt u vanwege de hoge gasprijs? Houtkachels en open haarden hebben een veel slechter rendement dan een cv-ketel. Een open haard heeft een rendement van slechts 10%, terwijl een houtkachel een rendement van 65% heeft. Een groot deel van de warmte verdwijnt dus gewoon door uw schoorsteen. De open haard geeft bovendien alleen stralingswarmte. Neem de prijs van haardhout en de extra transportkosten ervan mee, en het is nog maar de vraag of u voordeliger uit bent. Beter is het om te investeren in isolatie om uw energieverbruik terug te brengen.

3. Er zijn duurzamere alternatieven voor houtstook

Stookt u voor de gezelligheid? Een elektrische haard is een prima en milieuvriendelijker alternatief voor een open haard. Deze haard is net zo sfeervol, want tegenwoordig worden de vlammen perfect nagebootst. En dat zonder dat er fijnstof of CO2 vrijkomt en zonder bomenkap.

Toch liever wel echte vlammen? De bio-ethanol haard zorgt voor een relatief schoon vuurtje maar produceert wel minder warmte dan bijvoorbeeld een open haard. Een schoorsteen is ook niet nodig.

Lees ook:

Vijf vragen aan de warmtepompexpert

Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp of variant verplicht bij vervanging van uw cv-ketel. Voor…

Houtstook: zo zorgt u voor minder geur- en rookoverlast

De een stookt de openhaard op voor de “gezelligheid”, de ander heeft een houtkachel om…

5 Vragen over de Energiebespaarlening

Huiseigenaren en VvE’s in Bloemendaal die zeer voordelig een lening willen afsluiten om te verduurzamen,…