De hybride warmtepomp: hoe snel verdien ik ‘m terug en waar hangt dat vanaf?

Er wordt vaak gezegd dat een hybride warmtepomp de energierekening flink verlaagt en dat deze warmtepomp ondanks de hogere aanschafkosten sneller is terugverdiend dan een cv-ketel. Maar is dat altijd zo en waar hangt dit van af?

Als u vanaf 2026 uw cv-ketel moet vernieuwen, dan mag u hiervoor niet eenvoudigweg een nieuw exemplaar terugplaatsen. Vanaf dan is namelijk de (hybride) warmtepomp de nieuwe standaard. Bij de hybride warmtepomp wordt een cv-ketel gecombineerd met een lucht-waterwarmtepomp. Deze warmtepomp haalt op een zeer efficiënte manier warmte uit de buitenlucht en zorgt voor een aardgasbesparing van gemiddeld zo’n 60 procent. De cv-ketel springt alleen nog aan op hele koude dagen en wanneer u warm water gebruikt.

Om met de deur in huis te vallen: de terugverdientijd van een (hybride) warmtepomp is voor de meeste grondgebonden woningen in Nederland rond de zeven jaar. Aan de hand van onderstaande opmerkingen en vragen onderzoeken we wanneer dit wel of niet realistisch is.

‘Zeven jaar? Echt niet. Ik heb net een nieuw energiecontract met een lage gasprijs afgesloten!’

Betaalt u nu weinig voor aardgas, dan zal de terugverdientijd van een warmtepomp misschien eerder richting de 8 jaar gaan. Dan is het financieel alsnog erg interessant om toch een warmtepomp te nemen. Bovendien: de overheid heeft aangegeven dat de energiebelasting op aardgas de komende jaren verder stijgt en die op elektriciteit daalt. Op termijn trekt u met aardgas aan het kortste eind.

‘Die terugverdientijd klopt niet want ik moet eerst mijn woning isoleren.’

Heeft u nu een slecht geïsoleerde woning, dan zal een installateur u waarschijnlijk adviseren om deze eerst beter te isoleren. De kosten voor isolatie staan los van de aanschafkosten van een (hybride) warmtepomp. Immers, ook als u wel voorlopig op gas blijft stoken, is het gunstig als u door middel van isolatie de energierekening verlaagt en het comfort in huis verhoogt. Overigens: voor een hybride warmtepomp is een redelijk geïsoleerde woning voldoende.

‘De extra kosten voor elektriciteit worden zeker niet meegenomen in de berekeningen!?’

Een hybride warmtepomp bespaart gas, maar gebruikt in plaats hiervan elektriciteit. Het klopt dus inderdaad dat de kosten voor elektriciteit stijgen. Deze hogere elektriciteitskosten worden echter meegenomen in de berekening en verrekend met de veel lagere kosten aan aardgas. Netto bent u goedkoper uit en daar is de terugverdientijd dan ook op gebaseerd.

‘Volgens de monteur moeten de radiatoren in huis worden aangepast. Dat maakt die warmtepomp een stuk duurder!’

Verwarmen met een warmtepomp gebeurt vaak op een lagere temperatuur dan met een cv-ketel. Met name oudere radiatoren kunnen dan soms niet genoeg warmte afgeven om een ruimte in huis te verwarmen. In dat geval zal een installateur adviseren om deze radiatoren aan te passen of ze te vervangen. Deze betere radiatoren leveren ook een besparing op wanneer u zou blijven stoken op gas omdat ze warmte beter afgeven en de temperatuur van de cv-ketel waarschijnlijk een stuk lager kan.

‘Ik wacht wel tot de prijzen van warmtepompen flink lager worden!’

Op dit moment verstrekt de overheid zo’n 30 procent subsidie op warmtepompen waarmee de terugverdientijd gemiddeld rond de 7 jaar ligt. De verwachting is dat wanneer warmtepompen een stuk goedkoper worden, deze subsidie wordt verlaagd. Daarnaast zijn de totale aanschafkosten van een warmtepomp ook afhankelijk van de hoogte van het arbeidsloon, bijvoorbeeld van de monteurs die ‘m bij uw thuis komen installeren. Het is niet de verwachting dat deze kosten lager worden en dat de terugverdientijd van warmtepompen substantieel lager zal worden.

‘Hybride? Is het niet goedkoper om door te gaan op gas en straks over te stappen op volledig elektrisch?’

Uw woning verwarmen met een volledig elektrische warmtepomp zou mooi zijn. Gaat u uw woning op korte termijn geheel renoveren en uitstekend isoleren, dan kunt u die hybride warmtepomp waarschijnlijk overslaan. Echter, aan de meeste huizen in Bloemendaal moet nog heel veel gebeuren. Als uw huis redelijk is geïsoleerd is, bespaart u met een hybride warmtepomp direct energiekosten en kunt u de komende jaren in stappen verder isoleren en eventueel onderzoeken of uw woning helemaal aardgasvrij kan worden gemaakt.

‘Ik wil kunnen vergelijken en zien wat het scheelt ten opzichte van wat ik nu betaal.’

We hebben een speciale pagina met informatie over warmtepompen waar u ook de Warmtepompverkenner kunt invullen. Deze laat zien welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw woning, aan welke investering u moet denken en hoe de kosten zich verhouden tot wat u nu per maand betaalt. Let op: het gaat hier om een eerste indicatie. Uw installateur kan aan de hand van de uiteindelijke kosten een preciezer beeld geven.

Lees ook:

Op vakantie? Dichter bij huis is het net zo mooi

De manier waarop Schiphol de laatste tijd in de media verschijnt (gecancelde vluchten, ellenlange wachttijden,…

Goed en energiezuinig ventileren

Groot dilemma van ventileren is dat er in de zomer veel warmte de woning in…

Terugblik online bijeenkomst Transitievisie Warmte 10 mei 2021

In 2021 moet iedere gemeente een Transitievisie Warmte (TVW) opstellen. In die visie staat wat…