Goed en energiezuinig ventileren

Groot dilemma van ventileren is dat er in de zomer veel warmte de woning in kan komen en in de winter juist veel kou. Tegelijkertijd is ventileren essentieel voor een gezond klimaat in huis. Zo ventileert u goed en energiezuinig.

De hoge energieprijzen hebben er afgelopen winter voor gezorgd dat we allemaal flink ons best hebben gedaan het gasverbruik terug te dringen. Het gevolg hiervan was helaas wel dat in een veel woningen schimmel- en vochtproblemen ontstonden, met name in kamers waar de verwarming helemaal was uitgedraaid.

Luchten versus ventileren

Er is veel verwarring over het verschil tussen ventileren en luchten. U lucht uw woning wanneer u een minuut of tien een deur of raam openzet om vieze lucht uit huis te krijgen, bijvoorbeeld ’s avonds na een feestje of door ’s morgens even het raam van de slaapkamer open te zetten. Luchten is tijdelijk en zodra ramen en deuren weer gesloten worden, neemt het effect direct af. Tijdens het luchten kunt u het best even de verwarming uitzetten.

Ventileren is iets wat continu moet gebeuren; het zorgt voor een onafgebroken toevoer van schone en afvoer van vervuilde lucht. Ventileren zorgt voor een gezond leefklimaat in huis en kan op verschillende manieren. Natuurlijke ventilatie (via roosters, klepraampjes, naden en kieren) en mechanische ventilatie komen in woningen het meest voor. Steeds vaker wordt ook gekozen voor CO2-gestuurde ventilatie.

Natuurlijke ventilatie

Ventilatieroosters in ramen zorgen voor natuurlijke ventilatie in huis (beeld: Romijnders)

Zeker bij natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat de roosters waardoor frisse lucht binnenkomt altijd openstaan. Ook is het belangrijk dat de lucht goed door de woning kan stromen, bijvoorbeeld onder de deuren door of via extra roosters in tussenmuren of binnendeuren. Het sluiten van deze roosters om de energielasten te drukken zorgt vaak voor een ongezond binnenklimaat en soms ook schimmel.

Zeker wanneer een oudere woning wordt geïsoleerd, heeft dit grote invloed op de ventilatie. Want kieren waardoor voorheen frisse lucht binnenkwam, zijn opeens dicht. We adviseren om voor voldoende ventilatieroosters te zorgen en bij het vervangen van kozijnen winddrukgeregelde roosters aan te laten brengen. Deze gaan minder ver open als het buiten bijvoorbeeld hard waait. Bij twijfel kunt u de CO2 en het vochtgehalte in uw woning laten meten.

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie zorgen ventielen voor de constante aanvoer van schone lucht (beeld: Vereniging Eigen Huis).

Woont u in een huis van 1975 of jonger? Dan heeft u waarschijnlijk een mechanisch ventilatiesysteem. Via ventielen die in elke ruime aanwezig zijn in het plafond en soms in de muur wordt lucht uit de woning gezogen, waardoor via roosters in ramen en muren automatisch schone lucht de woning binnenkomt. Bij balansventilatie zorgt het systeem zelf voor schone lucht.

Bij deze vorm van ventilatie is het belangrijk dat de ventilatie-unit nooit wordt uitgezet, behalve bij onderhoud of een ramp. Verder moet dit systeem jaarlijks worden onderhouden, waarbij o.a. roosters, ventielen en filters worden schoongemaakt. Sommige zaken kunt u zelf onderhouden, maar voor onderhoud aan de motor moet u toch echt een expert inschakelen. U kunt deze meteen vragen om te checken of het mogelijk is de ventilator van uw systeem te vervangen door eentje die op gelijkstroom werkt in plaats van wisselstroom. Deze gebruiken namelijk veel minder energie.

CO2-gestuurde ventilatie

Met vraaggestuurde ventilatie wordt de ventilatie met behulp van sensoren aangepast aan de behoefte in huis (beeld: Duco).

Als u uw woning grondig gaat aanpakken, overweeg dan CO2-gestuurde ventilatie of vraaggestuurde ventilatie. Sensoren meten de luchtkwaliteit in huis en de ventilatie wordt op basis hiervan aangepast. Groot voordeel is dat het systeem automatisch werkt en dat u flink bespaart op elektriciteits- en stookkosten. Het aanbrengen van CO2-gestuurde ventilatie kunt u bovendien financieren met een Energiebespaarlening van het Warmtefonds.

Meer weten over beter en zuiniger ventileren? Doe dan even de check op de website van Milieu Centraal.

Lees ook:

Online shoppen: slim en met minder impact

Zeker sinds de lockdown-maatregelen heeft online shoppen een enorme vlucht genomen. Het is natuurlijk erg…

5 Fabeltjes over vlees en vleesvervangers

Inmiddels is zo’n 40 procent van de Nederlanders flexitariër en zijn er in de supermarkt…

Ook 100% lokale groene stroom uit Bloemendaal aan Zee?

Heeft u ‘m al gezien? Onze eigen solar carport met zo’n 5.000 zonnepanelen aan het…