Op vakantie? Dichter bij huis is het net zo mooi

De manier waarop Schiphol de laatste tijd in de media verschijnt (gecancelde vluchten, ellenlange wachttijden, slechte arbeidsvoorwaarden) is geen reclame voor vliegvakanties. Zuur voor de gedupeerden, maar goed nieuws voor het milieu. Reizen met het vliegtuig belast het milieu namelijk zeven tot elf keer zo veel als dezelfde reis per trein. En: binnen Europa is minstens zo veel moois te zien als erbuiten.

Het vergelijken van het brandstofverbruik, en daarmee de klimaatimpact van verschillende vervoermiddelen, is vaak lastig. Meestal wordt dit gedaan op basis van reisafstand, terwijl een vergelijking op basis van reistijd realistischer zou zijn. Want wie rijdt er voor een weekendje shoppen naar Milaan? Of gaat met de auto naar Bali?

Als u per vervoermiddel wilt bekijken hoeveel bomen u zou moeten planten om uiteindelijk de vrijgekomen CO2 weer op te nemen, dan is dat ongeveer: 8 bomen voor een treinreis van 6,5 uur; 17 voor een even lange rit per auto; 143 voor 6,5 uur in het vliegtuig. En: 0 voor de fiets. Wilt u de CO2-uitstoot van, pak ‘m beet, een vliegretourtje Bali binnen een jaar compenseren (want volgend jaar staat er misschien weer een nieuwe reis gepland), dan zouden alle inzittenden van het vliegtuig naar Bali 1.000 bomen moeten planten. (Bron: De Verborgen Impact- Babette Porcelijn).

Natuurlijk, de grillige rotsformaties van de Grand Canyon, de door dennen omzoomde meren van Canada of de vrolijk gekleurde huizen van de haven in Willemstad op Curaçao blijven aantrekkelijk. Die zijn uniek! Of… toch niet? Ontdek hoeveel moois er veel dichter bij huis allemaal te vinden is.

 

 

 

 

 

 

Lees ook:

Grote auto versus kleine auto

Wist u dat grotere auto’s veel meer (dure) brandstof gebruiken dan kleine auto’s? Waarschijnlijk wel.…

Isolerend denim plafonnetje?

Van een oude spijkerbroek een schoudertas of een giletje maken, dat is al decennia een…

Woningverduurzaming financieren – Deel 5: het Nationaal Restauratiefonds

Woont u in een monument? Dan lijkt het misschien onhaalbaar om uw woning te verduurzamen.…