Terugblik online bijeenkomst Transitievisie Warmte 10 mei 2021

In 2021 moet iedere gemeente een Transitievisie Warmte (TVW) opstellen. In die visie staat wat de alternatieven voor aardgas zijn en hoe en wanneer buurten aardgasvrij(er) gemaakt kunnen worden. Gemeente Bloemendaal ging hierover op 10 mei met zo’n 35 bewoners van de Meedenkgroep in gesprek en deelde de inzichten tot nu toe.

Route naar aardgasvrij

In de Transitievisie Warmte wordt gekeken naar 4 modellen die op basis van gemiddelde waardes kijken welke oplossing het meest kansrijk is en leidt tot de minste CO2-uitstoot. Het gaat dus op dit moment niet om de beste oplossing voor individuele woningen. Dit zijn op dit moment de vier meest voor de hand liggende oplossingen voor een duurzame(re) warmtevoorziening in Bloemendaal:

  1. All-electric (volledig elektrisch)
  2. Een warmtenet
  3. Hernieuwbaar gas
  4. Hybride oplossingen (combinatie van gas/elektriciteit)

De Transitievisie Warmte is een eerste stap richting een zogeheten Warmtetransitiekaart. Hierop is straks per wijk te zien wat de mogelijkheden zijn. Wel is nu al duidelijk dat – ongeacht de oplossing – veel huizen de komende jaren ‘transitiegereed’ moeten worden gemaakt. Dit houdt in dat – bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie, het plaatsten van een hybride-warmtepomp of door over te stappen op elektrisch koken – het energieverbruik flink omlaag kan worden gebracht. Een flink aantal woningeigenaren in Bloemendaal is hier al mee bezig.

Innovaties

Wordt er bij het maken van stappen richting aardgasvrij ook gekeken naar innovatieve oplossingen, zoals bijvoorbeeld opslag van energie in basalt of geothermie? Dit soort innovaties zijn nog niet opgenomen. De Energieke Burger – ook vertegenwoordigd bij de bijeenkomst – gaf aan om samen met bewoners te willen kijken wat met elkaar kan worden gedaan.

Meer weten? Ga voor meer informatie naar de pagina over de Transitievisie Warmte voor Bloemendaal. Daar vindt u ook de presentatie die op 10 mei is getoond.

Lees ook:

Verduurzamen? Maak gebruik van natuurlijke momenten

Het huis waar je in woont verduurzamen is niet altijd even eenvoudig. Maar u hoeft…

Wat u moet weten over bestrijdingsmiddelen

‘Gewasbeschermingsmiddelen’ worden ze vaak genoemd, de chemische stoffen die ervoor moeten zorgen dat onze groenten…

Drie dingen die u moet weten over houtstook

Heerlijk hoor, in de winter de open haard of houtkachel aan. Maar de rook die…