De 5 meest gestelde vragen over hybride warmtepompen

Naar schatting zijn er het afgelopen jaar meer dan 165.000 warmtepompen geïnstalleerd in woningen in Nederland. Andere woningeigenaren willen wel ook overstappen, maar hebben nog bedenkingen. Dit zijn de 5 meest gestelde vragen en antwoorden over hybride warmtepompen.

1. Moet mijn huis goed geïsoleerd zijn?

Een hybride warmtepomp verwarmt uw huis op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Als het heel koud is, springt de cv-ketel bij. Dat heeft als voordeel dat een hybride warmtepomp ook in een matig geïsoleerde woning werkt. Echter, hoe beter de isolatie, hoe minder vaak de cv-ketel bij hoeft te springen maar het is dus mogelijk om de isolatie te verbeteren terwijl de hybride warmtepomp al in bedrijf is. Hier leest u alles over de hybride warmtepomp en isolatie van uw woning.

2. Heb ik andere radiatoren nodig?

In de meest gevallen kunt u bij de overstap op een hybride warmtepomp gebruik blijven maken van de bestaande radiatoren in huis. U kunt dit zelf vooraf testen door uw cv-ketel in te stellen op 50 graden en te checken of het warm wordt.

Alleen hele oude radiatoren geven niet genoeg warmte af en ook convectorputten zullen moeten worden aangepast. Of en welke radiatoren eventueel in huis moeten worden aangepast en vervangen, dient te worden onderzocht door de installateur.

3. Maakt de buiten unit niet veel geluid?

Een buiten unit van een warmtepomp zuigt lucht aan met behulp van een ventilator en dat is hoorbaar maar zeker niet storend. Het is belangrijk om bij de installatie extra aandacht te besteden aan de locatie van deze buiten unit en eventuele geluidsdemping die kan worden aangebracht. Er zijn ook speciale omkastingen waarmee het geluid nog verder kan worden teruggedrongen. In dit artikel leest u alles over het geluid dat een buiten unit produceert en hoe u dit eventueel verder kunt verminderen.

4. Hoeveel subsidie krijg ik op een warmtepomp?

Voor een hybride warmtepomp met buiten unit van 4 kW en energielabel A++ krijgt u in 2024 een subsidie van maximaal 2.550 euro. De tarieven voor deze en andere typen warmtepompen zijn terug te vinden op de website van Miliecentraal.

Let op: wanneer u deze subsidie via een beschikking van RVO na 1 november 2023 hebt ontvangen, dan krijgt u van gemeente Bloemendaal ook nog een extra subsidie van 250 euro. Hier leest u de voorwaarden en hoe u deze extra subsidie kunt aanvragen.

5. Wie kan mij goed en objectief advies geven?

In Bloemendaal helpt de Energieke Burger woningeigenaren met energiezuiniger maken van hun huis. Zij stellen samen met u een plan op om uw woning te verduurzamen en kunnen ook vertellen of uw woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp.

Uiteraard zijn er ook veel goede installateurs. We adviseren u om er eentje in de arm te nemen die gekwalificeerd is en opgenomen in het Centraal Register Techniek.

Lees ook:

Isoleren? Dan ook ventileren!

In veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten; 1 op de 10 woningen…

Isoleren? Doe het samen met de Energieke Burger

De zomer is de ideale tijd om uw woning voor te bereiden op het komende…

Nieuwe energiecoaches gezocht

De Energieke Burger zoekt nieuwe energiecoaches. Deze coaches helpen andere inwoners met adviezen over energiebesparing…