Vijf vragen aan de warmtepompexpert

Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp of variant verplicht bij vervanging van uw cv-ketel. Voor wie nu de overstap al wil wagen maar nog aarzelt, biedt het Remeha Experience Center in Haarlem uitkomst. “Hier vind je alle antwoorden op vragen over warmtepompen”, zegt warmtepompexpert Pieter Reijnders. We stellen er alvast vijf.

1. Wat is het belangrijkste advies dat u mensen wilt meegeven voordat ze bij u of een andere aanbieder gaan informeren?

“Weet wat de isolatiegraad van uw woning is. Nieuwbouwwoningen zijn sowieso optimaal geïsoleerd en geschikt voor een all electric warmtepomp. Met een huis van voor 2000 moet je goed kijken of de thermische schil, de jas als het ware, voldoende isoleert om met een lagetemperatuurverwarming toe te kunnen. Voor huizen van voor 1980 adviseren we sowieso een hybride warmtepomp. Met dat systeem schakelt de cv-ketel bij als dat nodig is. Op hele koude dagen bijvoorbeeld, en voor een warme douche.”

2. Hoe bepaal je als leek de isolatiegraad van je huis?

“Daarvoor stellen we hier de juiste vragen. We kunnen ook partners aanraden om in te schakelen als de isolatie nog niet voldoende blijkt te zijn voor een warmtepomp. Het is overigens een misverstand dat je huis helemaal rondom geïsoleerd moet zijn voordat het zin heeft om een warmtepomp aan te schaffen; het rendement is alleen wat minder als dat nog niet het geval is.”

3. Mensen zien vaak op tegen de aanschaf van een warmtepomp omdat de buitenunit te veel lawaai zou maken. Is dat terecht?

“Tegen hen zou ik zeggen: kom eens langs om te luisteren. Hier kun je alle types in gebruik horen en de meest gehoorde reactie is: ‘Is dit alles?’. De hoeveelheid geluid heeft alles te maken met de plaatsing én met stookgedrag. Een warmtepomp is heel anders dan een cv. Een warmtepomp zet je ’s nachts niet op 16 graden, om hem ’s morgens in een uur weer op 20 graden te willen hebben. Dan gaat hij inderdaad herrie maken; vergelijk het met een auto waarmee je keihard optrekt. Een warmtepomp laat je continu op 19 of 20 graden staan.”

4. Sommige mensen wachten tot er warmtepompen zonder buitenunit op de markt komen. Is dat slim?

“Nee. Hoe langer je wacht, hoe minder je profiteert van de lagere energierekening. Er zijn al wel warmtepompen zonder buitenunit, maar die zijn niet efficiënt. Of je moet kiezen voor een warmtepomp met grondboring, maar dat kan en mag niet overal. Bovendien hangt er een prijskaartje aan van ongeveer 20.000 euro.”

5. Klopt het dat er inmiddels wachttijden zijn voor de installatie van een warmtepomp?

“Er zijn tekorten in de markt, daar kunnen we niet omheen. Je komt op een wachtlijst wanneer je de offerte ondertekent. Op dit moment kan ik nog tegen mensen zeggen dat ze vóór het volgende stookseizoen aan de beurt zijn, maar dat zal niet lang meer kunnen. En zodra de productiecapaciteit zich aangepast heeft aan de vraag, zullen we handjes te kort hebben voor de installatie. En dan bedoel ik niet specifiek wij als bedrijf, dat probleem speelt overal.”

 

Lees ook:

Alweer een topjaar voor zonnepanelen

Wie in 2022 al zonnepanelen had, had een stuk minder last van de hoge energieprijzen.…

Zonnepanelen jaarrond rendabel

Dat de dagen korter worden en er soms tijden achter elkaar geen streepje zon te…

Zonnebrand: goed of slecht idee?

Het is een lastige combinatie: we moeten smeren om onszelf te beschermen tegen huidkanker, maar…