Hybride warmtepomp: ook zonder maximale isolatie!
‘Een warmtepomp heeft pas zin als je huis maximaal geïsoleerd is’, hoor je vaak. Normaal gesproken klopt dat. Een warmtepomp werkt met lagere temperaturen en als uw huis dan niet stevig is ingepakt, krijgt u het niet warm gestookt. Met een hybride warmtepomp ligt dat genuanceerder. Vijf veelgestelde vragen.
1. Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan uw cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. Uw cv-ketel blijft gewoon in gebruik: deze zorgt voor het warm water én verwarmt bij als het buiten kouder is dan vier graden Celsius.
2. Kan ik mijn bestaande radiatoren blijven gebruiken?
Vaak wel. Een cv-ketel verwarmt het water in uw radiatoren tot 60-80 graden. Een warmtepomp werkt met een lagere temperatuur: 45 à 55 graden. In oudere huizen die zijn na-geïsoleerd lukt het meestal wel het daarmee comfortabel te krijgen. Maar soms ook niet. Dat hangt van de maat van uw huidige radiatoren af. Om erachter te komen of uw radiatoren groot genoeg zijn om uw huis met lagere temperaturen te verwarmen, kunt u, zo lang de buitentemperatuur nog laag is, meedoen met de 50-gradentest van Milieu Centraal. Warmt uw huis voldoende op wanneer u de cv-ketel instelt op 50 graden? Dan zijn uw radiatoren geschikt voor een hybride warmtepomp!
3. Is een hybride warmtepomp geschikt voor elk huis?
Voor een hybride warmtepomp moet uw huis in elk geval matig geïsoleerd zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en 5 tot 7 cm vloervloerisolatie en dakisolatie. Hoe beter uw isolatie, hoe meer gas u bespaart. Is uw huis goed tot zeer goed geïsoleerd, dan kunt u ook een volledige warmtepomp overwegen. In een slecht geïsoleerd huis is een hybride warmtepomp niet zinvol. Heeft u bijvoorbeeld alleen matige dakisolatie en ‘gewoon’ dubbel glas, en zijn uw spouwmuren en vloer niet geïsoleerd, dan moet de cv-ketel te vaak bijspringen om uw huis voldoende warm te krijgen. In dat geval kunt u beter eerst investeren in extra isolatiemaatregelen, totdat u ‘slaagt’ voor bovengenoemde 50-gradentest.
4. Welke besparing levert een hybride warmtepomp mij op?
Met een hybride warmtepomp bespaart u ongeveer 40 procent van uw gasverbruik. In een gemiddelde eengezinswoning scheelt dat zo’n € 270 per jaar op uw energierekening. Dat is inclusief de extra elektriciteitskosten voor de pomp. Wanneer u uw eigen stroom opwekt met zonnepanelen, is het kostenplaatje nog interessanter. Bovendien stoot u met een hybride warmtepomp jaarlijks ongeveer 700 kilo minder CO2 uit.
De kosten van een losse pomp liggen tussen de 3.600 en 4.600 euro. Neemt u meteen een nieuwe cv-ketel, dan komt u uit op 4.700 tot 6.700 euro. De ISDE-subsidie voor een hybride warmtepomp kan oplopen van 1.500 tot 1.800 euro. Houdt u ook de energiemaatschappijen in de gaten: zij bieden soms interessante kortingsacties aan.
Bron: Milieu Centraal
Lees ook:
Hoe zonnig is de toekomst van zonnepanelen?
Het afgelopen jaar begonnen enkele energieleveranciers extra kosten te rekenen voor stroom die afkomstig was…
Gratis energiecoach voor woningeigenaren én huurders
Kunt u als huurder of huiseigenaar wel wat hulp gebruiken bij het verlagen van de…
Koplopers gezocht
Veel bestaande woningen in de gemeente Bloemendaal kunnen een stuk energiezuiniger worden. Maar hoe doe…