15 Tips waarmee u slim bespaart op uw energierekening

De meeste mensen passen wel een paar maatregelen toe om de hoogte van de energierekening te beteugelen. We hebben de 15 beste voor u een op een rijtje gezet. Hiermee kunt u totaal wel zo’n 700 kuub aan gas besparen. Zonder schroeven!

Voor de meeste huishoudens zijn de kosten voor energie het afgelopen jaar flink gestegen. Of gaan nog stijgen; afhankelijk van wanneer uw energiecontract afloopt. Wie vorig jaar 20 cent per kWh voor stroom betaalde, zit volgens Milieu Centraal bij een nieuw contract soms al aan de 62 cent per kWh. Voor gas zijn de tarieven in dezelfde periode gestegen van 80 cent per m3 naar soms meer dan €3 euro per m3. Ondanks de vermindering van de energiebelasting, de verlaging van de btw op energie en het op Prinsjesdag bekend prijsplafond, zijn huishoudens dit jaar waarschijnlijk fors duurder uit..

Besparen loont echt

Deze 15 tips om energie te besparen leveren echt geld op. En omdat ze u jaar-in-jaar-uit geld blijven opleveren, gaan de genoemde bedragen nog uit van ‘lage’ tarieven, te weten: 22 cent per kWh en 1 euro voor een kuub (m3) gas. We lichten de beste tips voor u uit. Alle 15 tips en een handige checklist kunt u hier downloaden (illustraties en ontwerp: Diepzicht).

  1. Slimmer en zuiniger verwarmen

De thermostaat een graadje lager (tip 1) scheelt direct 120 tot 200 euro per jaar. Vaak kan de verwarming al helemaal uit een uur voordat u gaat slapen. Als u ook nog eens alleen de ruimtes verwarmt waar u bent (tip 12) kunt nog eens 300 euro per jaar extra besparen. Plaats meteen even radiatorfolie (tip 10) en bespaar nog eens 60 euro.

  1. Minder elektra verbruiken

Hier een telefoonlader die altijd in het stopcontact zit, daar een televisie of ander apparaat dat op stand-by staat. Ons advies (tip 3): zet ze helemaal uit of verwijder de stekker en bespaar tot wel 75 euro per jaar. Of zet ze in een keer allemaal uit door ze in een stekkerblok met schakelaar te prikken. Vervang iedere resterende halogeen- of gloeilamp in huis door led (tip 11) en verdien tot 8 euro per lamp per jaar. En de vaatwasser op de eco-stand (tip 4) en wassen op een lagere temperatuur (tip 14) telt samen op tot 40 euro per jaar.

  1. Anders douchen (en toch lekker fris)

Weet u wat het verschil is tussen 10 minuten douchen en 5 minuten douchen? Een besparing van 90 euro per persoon per jaar (tip 7). En wie nog geen waterbesparende douchekop heeft, kan hier nog eens een besparing van ongeveer 40 euro per persoon per jaar bij optellen (tip 8). Dat telt lekker op.

 

 

Lees ook:

Papier: het mag best wat minder

De impact van papier is een onderbelicht milieuprobleem. Ondanks alle digitale hulpmiddelen die we tot…

Wat is het verband tussen klimaat en biodiversiteit?

In Bloemendaal wordt hard gewerkt aan het verder verbeteren van de biodiversiteit. En dat is…

Informatiebijeenkomsten woningisolatie

Gemeente Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort organiseren samen met het Duurzaam Bouwloket en regionale isolatiebedrijven…