Caring Farmers: pluk de vruchten van een oogstaandeel

Eten uit uw eigen omgeving, geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en met respect voor mens, dier en milieu: het is een belangrijk middel in de strijd tegen klimaatverandering. Tientallen boeren in heel Nederland hebben zich verenigd in de community van Caring Farmers. Samen met klanten in hun eigen omgeving doen zij er alles aan om zo snel mogelijk zo duurzaam mogelijk te gaan boeren. Bij ons in de buurt zijn Moestuin Leyduin en Wij Telen Groente aangesloten bij dit platform.

“Wij ondersteunen het gedachtengoed van Caring Farmers”, zegt Erik de Keulenaar, boer bij Wij Telen Groente in de Haarlemmer Kweektuin. “Dat betekent dat we willen bijdragen aan verbetering van de bodem, het herstel van biodiversiteit en het produceren van voedsel dichtbij de klant. Met onze aanpak laten we zien dat het mogelijk is op een duurzame manier groente te verbouwen.” Erik boert biologisch. Zowel in de Kas op het terrein van de Kweektuin aan de Kleverlaan in Haarlem, als op het Land, tussen de Westelijke Randweg en het Ramplaankwartier.

Zelf oogsten

Voor een vast bedrag per jaar koopt u als deelnemer van Wij Telen Groente een zogenaamd oogstaandeel. Daarmee mag u iedere week vier tot vijf groenten komen oogsten. In de prille lente wat minder, in de zomer en herfst soms wel zeven tot acht verschillende groenten. Zelf oogsten is niet alleen leuk om te doen, u bent verzekerd van krakend verse en gezonde (want onbespoten) groenten. U voorkomt ook de vele voedselkilometers die het eten op uw bord doorgaans heeft afgelegd. En het geeft voldoening om te weten waar uw eten vandaan komt en zelfs wie het heeft gekweekt.

Met uw oogstaandeel betaalt u niet alleen voor uw eigen groente, maar maakt u het de aangesloten boeren ook mogelijk om natuurinclusief te werken. Zonder de financiële zekerheid die de deelnemers bieden, is het voor veel boeren onmogelijk om dat voor elkaar te krijgen, ook al zouden ze graag willen.

Rondleidingen

Wilt u een kijkje komen nemen op het Land of in de Kas? Op zaterdag 11 juni zijn er rondleidingen bij Wij Telen Groente voor € 5,- per persoon (kinderen gratis). Ook leuk: u hoort en ziet dan meteen waarom er varkentjes ingezet worden voor grondbewerking.

  • Om 11 uur bij Wij Telen Groente op het Land: Pieter Wantelaan, tegenover nr. 22
  • Om 12 uur bij Wij Telen Groente op het Land
  • Om 14 uur in de Kas in de Haarlemmer Kweektuin: Kleverlaan 9, Haarlem

Lees ook:

Wat doet een wamtepomp? En is het geschikt voor ieder huis?

Een goed geïsoleerd huis Is uw huis goed geïsoleerd of bent u van plan om…

Herfstbladeren, wat doet u ermee?

In Bloemendaal worden vanaf oktober door de gemeente herfstbladeren van stoepen, pleinen en wegen opgeveegd.…

Wist u dat…

… een groene erfafscheiding niet gebonden is aan een maximumhoogte? Hekken, muren, schuttingen en andere…