Aardgasalternatieven – deel 2: zonnepanelen

Op termijn moeten ook in Bloemendaal de huizen van het aardgas. Welke energiebron hiervoor in de plaats moet komen, is nog niet duidelijk. In het tweede deel over aardgasalternatieven kijken we of en hoe we in Bloemendaal met zonnepanelen energie kunnen opwekken om onze huizen en ons tapwater te verwarmen.

Elektrisch verwarmen met zonnepanelen, kan dat?

In het vorige deel over alternatieven voor aardgas zijn we uitgebreid ingegaan op de noodzaak om op termijn in Bloemendaal van aardgas af te stappen. Op steeds meer huizen in Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Vogelenzang en Bennebroek liggen zonnepanelen. Zouden die ook kunnen worden gebruikt voor de verwarming en warm water?

Een groot voordeel van zonnepanelen is dat de achterliggende techniek betrouwbaar is. Inmiddels is duidelijk dat panelen probleemloos 25 jaar of langer meegaan. Elke nieuwe generatie panelen is bovendien efficiënter (lees: wekt meer energie op) en dankzij een gezonde concurrentie is het aanbod groot en de prijs gunstig. Wanneer zonnepanelen worden aangeschaft voor opwekken van elektriciteit in huis, verdienen ze zich vaak in zo’n 7 tot 8 jaar terug.

Als eigen zonnepanelen meer opwekken dan nodig, ligt voor de hand om die elektriciteit te gebruiken om een woning te verwarmen, bijvoorbeeld met een elektrische cv-ketel of elektrische radiatoren. Of door een boilervat te gebruiken waarin water tot een hoge temperatuur wordt verhoogd als de panelen stroom opwekken. Verwarmen met elektriciteit van zonnepanelen is vanuit technisch oogpunt dan ook geen enkel probleem.

Even rekenen

Hoeveel (extra) zonnepanelen zouden er nog geplaatst moeten worden voor verwarming en warm water? In Bloemendaal gebruiken woningen relatief veel aardgas, gemiddeld zo’n 2.200 m3 / 1.800 euro jaarlijks per huishouden. Omgerekend naar elektriciteit is dat zo’n 2.200 x 7,9 kWh = 17.380 kWh.

Om die stroom met zonnepanelen op te kunnen wekken, zijn maar liefst 17.380 x 1,1 = 19.118 / 400 = ca. 48 zonnepanelen per woning nodig! Dat is bovenop het aantal zonnepanelen voor het reguliere elektriciteitsverbruik in huis. Hierbij wordt – gemakshalve – uitgegaan van de meest efficiënte/duurste zonnepanelen van dit moment (400 Wp). Er zijn maar weinig woningeigenaren met een dak dat groot genoeg is of die bereid zijn om een groot deel van de tuin hieraan op te offeren.

Stel dat u wel een groot dak heeft en de helft zelf kunt opwekken. Dan moet nog altijd zo’n 17.380 / 2 = 8.690 kWh bij een energieleverancier worden gekocht. De kosten hiervoor bedragen zo’n 1.900 euro per jaar, oftewel 100 euro meer dan de huidige aardgasrekening. De jaarlijkse afschrijving van de investering op de enorme zonnestroominstallatie van ca. 24 panelen zou hier nog bij op moeten worden geteld.

Voorlopig oordeel

Zonnepanelen zijn heel betaalbaar en wekken schone elektriciteit op. Die stroom direct gebruiken voor het 100% elektrisch verwarmen van woningen in Bloemendaal is weinig efficiënt. Bovendien bieden onze daken niet genoeg ruimte en zijn er maar weinig plekken – zoals de parkeerplaats op de kop van de Zeeweg – waar wel grote hoeveelheden zonnepanelen geplaatst kunnen worden. En zelfs dan is er nog de uitdaging dat die zonnestroom vaak wordt opgewekt op momenten dat we onze woning niet hoeven te verwarmen.

Door woningen te isoleren kan de hoeveelheid benodigde energie (en dus ook het aantal zonnepanelen) worden teruggebracht. Dan nog is volledig elektrisch verwarmen vergeleken met andere alternatieven kostbaar.

De rekensom wordt echter veel gunstiger wanneer eigen zonnepanelen worden gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of hybride oplossing. Hier gaan we in een toekomstig artikel op in.

Lees ook:

Welke isolatiemaatregel verdient zich het snelst terug?

Door de hogere aardgasprijs is de terugverdientijd van isolatiemaatregelen de afgelopen jaren flink afgenomen. In…

Uw oude koelkast of vriezer is 35 euro waard

Veel nieuwe koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Koop voor 30…

6 Manieren om uw CO2-voetafdruk verminderen

Met een gemiddelde CO2-voetafdruk van zo’n 9.000 kilo CO2 per persoon per jaar, horen wij…