5 Vragen over de Energiebespaarlening

Huiseigenaren en VvE’s in Bloemendaal die zeer voordelig een lening willen afsluiten om te verduurzamen, kunnen hiervoor terecht bij het Nationaal Warmtefonds. We beantwoorden de vijf meest gestelde vragen.

Verduurzaming van uw woning of VvE financieren? Het Nationaal Warmtefonds biedt een aantal financieringsmogelijk waarvan de Energiebespaarlening het meest interessant is.

1. Door wie is het Warmtefonds opgezet?

Het Nationaal Warmtefonds is in 2013 opgericht en werkt in opdracht van de Rijksoverheid. Het Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van eigenaar-bewoners. Eind 2022 had het fonds 840 miljoen aan Energiebespaarleningen toegekend aan meer dan 146.000 maatregelen voor zo’n 63.000 woningen.

2. Hoeveel kan ik lenen met de Energiebespaarlening en wat betaal ik aan rente?

Hiermee kunt u maximaal 25.000 euro voor de verduurzaming van uw huis lenen, mits u voldoende inkomen heeft. De lening heeft een looptijd van tussen de 7 en 20 jaar en het rentepercentage ligt tussen de 4 en 4,5 procent. Particulieren en VvE’s tot 8 appartementen hoeven niet naar de notaris en de rente is in de meeste gevallen aftrekbaar. Wilt u uw woning Nul op de Meter maken, dan kunt u maximaal 65.000 euro lenen.

3. Wat kan ik met een Energiebespaarlening financieren?

U kunt de Energiebespaarlening gebruiken voor meer dan 25 energiebesparende maatregelen voor het isoleren, verwarmen, ventileren van uw woning of het opwekken van energie. Ook advies, begeleiding en beheer kunnen worden gefinancierd. Daarnaast kunt u materialen die u voor een aannemer hebt gekocht declareren en ook eventueel meerwerk kan worden meegefinancierd. Maatregelen die u zelf uitvoert kunt u niet op deze manier financieren: u dient gebruik te maken van een (erkende) aannemer of installateur. De lening wordt beheerd via een bouwdepot.

4. Is er een maximumleeftijd voor het aanvragen van de Energiebespaarlening?

Nee, de Energiebespaarlening is ook beschikbaar voor mensen van 75 jaar en ouder. Er is dus geen leeftijdsgrens meer om verduurzamingsmaatregelen voor uw woning te financieren. Hiermee is het Warmtefonds een van de weinige aanbieders die het mogelijk maakt om boven de leeftijd van 75 jaar een lening af te sluiten.

5. Kan ik met een laag inkomen ook een Energiebespaarlening afsluiten?

Het Warmtefonds heeft de leenmogelijkheden uitgebreid, zodat ook eigenaar-bewonersmet beperkte leenruimte een lening kunnen aanvragen. Wie een in gezamenlijk inkomen heeft tot 60.000 euro kan tegen 0% rente lenen. Wie vanwege inkomenseisen niet voldoende kan lenen, kan ook kiezen voor een Energiebespaarlening met een combinatielening. U kunt dan zonder rente maximaal 10.000 euro lenen en hoeft de eerste vijf jaar niet af te lossen.

Meer weten? Kijk op warmtefonds.nl voor alle mogelijkheden.

 

Lees ook:

Duurzame Huizenroute: inspireren en geïnspireerd worden

Investeert u als woningeigenaar in de verduurzaming van uw eigen huis? Dan kan en wilt…

Vloerverwarming altijd aan?!

Misschien kent u de tip wel: vloerverwarming kun je ’s nachts beter aan laten, dat…

Hoe zonnig is de toekomst van zonnepanelen?

Het afgelopen jaar begonnen enkele energieleveranciers extra kosten te rekenen voor stroom die afkomstig was…