Een klimaatbestendige tuin heeft veel voordelen

De laatste jaren merken we het steeds duidelijker: het klimaat verandert. Dit jaar leek de herfst bij wijze van spreken door te lopen tot in juni. Mei was de natste ooit gemeten. Warmte- en droogterecords sneuvelen de laatste jaren wereldwijd aan de lopende band. Dit alles heeft gevolgen voor de manier waarop we met water omgaan. De gemeente sorteert daarop voor, maar ook inwoners kunnen het nodige doen om de gevolgen van wateroverlast én droogte te helpen beperken.

Sinds een paar maanden heeft de gemeente Bloemendaal een online Waterloket. Hier vindt u informatie en tips over alles wat met water te maken heeft. Wat moet u doen wanneer het riool in uw straat overbelast is na een hoosbui? Hoe kunt u drinkwater besparen in tijden van droogte?  Hoe is de actuele kwaliteit van het zwemwater in de omgeving? Ook vindt u via het Waterloket tips om uw tuin klimaatbestendig te maken.

Tegelwippen

Een eerste stap bij het vergroenen van uw tuin is tegelwippen, onder het motto: tegel eruit, plant erin. Regenwater wordt in een groene tuin veel makkelijker door de bodem opgenomen. Daarmee verkleint u de kans dat het rioolsysteem de watertoevoer niet meer aankan na een van de felle buien die we tegenwoordig steeds vaker zien. Bovendien is een groene tuin een stuk koeler wanneer het heet is.

Leuk om te weten: Bloemendaal doet mee aan het Nederlands kampioenschap tegelwippen. Als we met z’n allen flink aan het wippen slaan, werken we niet alleen aan een klimaatbestendige gemeente, maar worden we misschien wel kampioen. Om de drempel naar een groene tuin verder te verlagen, haalt de gemeente  de gewipte tegels gratis voor u op met de tegeltaxi.

Meer groen

Als de tegels zijn afgevoerd, is het tijd om het zand dat eronder ligt te verrijken met tuinaarde of compost. Dan komt het leukste deel: planten, struiken of zelfs bomen planten. Gras inzaaien of graszoden leggen kan natuurlijk ook. Online zijn er volop ideeën te vinden voor de aanleg van een heerlijke groene tuin. Vogels, vlinders en bijen doet u een groot plezier met onbespoten, inheemse planten. Op de websites van tuinmagazines of hoveniers vindt u vaak hele praktische tips voor een klimaatbestendige tuin.

En kijk vooral verder dan alleen de bodem! Een groen dak houdt uw huis koel in de zomer en isoleert in de winter. Het houdt water langer vast en is goed voor de soortenrijkdom: insecten en vogels zijn dol op zo’n extra veldje groen. En: u kunt bij de gemeente subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak.

Wateropslag in uw tuin

Het plaatsen van een regenton is een makkelijke manier om regenwater vast te houden. Met het opgevangen hemelwater kunt u in tijden van droogte uw tuin begieten. Met grote watertanks,  infiltratiekratten of een wadi  maakt u uw tuin nog klimaatbestendiger.

Een kleine kanttekening tenslotte bij wateropslag in uw tuin: houd hierbij goed in de gaten dat stilstaand water (bijvoorbeeld restjes regenwater in bloempotten of bakken) muggen de kans biedt om eitjes te leggen. In dit filmpje van de NOS wordt gewaarschuwd voor de tijgermug, die door het warmere en nattere weer vaker in ons land voorkomt. Tijgermuggen kunnen ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts. Die kans is nu nog klein. Door restjes water steeds even bij uw planten te gieten, blijft dat ook zo.

 

 

Lees ook:

Bloemendaal helpt inwoners energie te besparen met nieuwe actie

Binnenkort ontvangen alle huiseigenaren in Bloemendaal een brief met een tegoedbon voor de aanschaf van…

Een duurzaam huis verkoopt beter

Bijna 80 procent van de makelaars in Nederland geeft aan dat verduurzaming een positief effect…

Meer lenen voor woningverduurzaming in 2024

Goed nieuws voor wie een woning wil kopen en deze moet verduurzamen en voor wie…