Zonnepanelen jaarrond rendabel

Dat de dagen korter worden en er soms tijden achter elkaar geen streepje zon te zien is, wil niet zeggen dat zonnepanelen in de herfst en winter voor niks op uw dak liggen. Zonnepanelen leveren ook energie als de zon niet schijnt. En lage temperaturen verhogen juist de energieopbrengst.

Toegegeven, in de wintermaanden leveren uw zonnepanelen minder stroom dan in de zomermaanden, zoals u in de tabel hieronder kunt zien. (Bron: zonnepanelen.net)

Maar hier staat tegenover dat hoe hoger de temperatuur van een zonnecel is, hoe lager de energieproductie. Dit verschilt weliswaar per type zonnecel, maar kan op warme zonnige zomerdagen oplopen tot tien procent of meer. Alles bij elkaar kunt u het beste naar de totale jaaropbrengst kijken: naast isolatiemaatregelen zijn zonnepanelen de meest rendabele investeringen voor woningeigenaren, zo stelt het Economisch Bureau van de ING bank op basis van eigen onderzoek. (Klik hier voor meer informatie)

Echte winters

Hoewel het er naar uitziet dat strenge winters met veel sneeuw en ijs steeds minder vaak zullen voorkomen in ons land, is het goed om te weten dat uw zonnepanelen wel bestand zijn tegen winterse omstandigheden.

Mocht er, wanneer het na neerslag gaat vriezen, een ijslaagje op de zonnepanelen ontstaan, dan kan er weliswaar tijdelijk geen energie opgewekt worden, maar verder hoeft u niet bang te zijn voor schade. Zodra de temperatuur weer iets omhoog gaat, smelt de ijslaag.  En gaat een zonnepaneel weer energie opwekken. De warmte die daarbij vrijkomt zorgt ervoor dat de rest van het zonnepaneel ook ijsvrij wordt.

Geen zonnepanelenpaniek

Ook een flinke sneeuwbui is geen reden tot zonnepanelenpaniek. Uiteraard kunnen uw panelen geen energie opwekken wanneer er een pak sneeuw op ligt, maar het opbrengstverlies is relatief klein, omdat de stralingsintensiteit in de wintermaanden sowieso al gering is. Sneeuwval is dus niet direct een reden om het dak op te klimmen. De meeste zonnepanelen in Nederland zijn zo gemonteerd dat ze gemakkelijk 10 centimeter sneeuw kunnen dragen.

Schoonmaaktips voor ongeduldigen

Mocht u niet willen wachten op hogere temperaturen en toch de sneeuw van uw panelen willen verwijderen, let dan op de volgende punten:

  • Uw eigen veiligheid staat voorop! Klim niet op gladde daken; gebruik bij voorkeur een telescopische wisser om de sneeuw van de panelen te vegen.
  • Verwijder alleen sneeuw, geen ijs. Krabben beschadigt de vuilafstotende laag en het zonnepaneel zelf, wat uiteraard het rendement en de levensduur niet ten goede komt.
  • Gebruik geen zout of autoreinigingsmiddelen.
  • Zorg ervoor dat de regenafvoeren schoon zijn, om later het overtollige smeltwater af te kunnen voeren.

Lees ook:

Wat u moet weten over subsidies voor verduurzaming in 2024

Als huiseigenaar kunt u ook dit jaar weer aanzienlijke subsidiebedragen aanvragen voor de verduurzaming van…

Help ons de wilde bij helpen

Vanaf juli heeft de gemeente Bloemendaal er 6 nieuwe hotels bij, één in elke dorpskern.…

Houtstook: zo zorgt u voor minder geur- en rookoverlast

De een stookt de openhaard op voor de “gezelligheid”, de ander heeft een houtkachel om…