Wat u moet weten over subsidies voor verduurzaming in 2024

Als huiseigenaar kunt u ook dit jaar weer aanzienlijke subsidiebedragen aanvragen voor de verduurzaming van uw woning. Wel is er een aantal veranderingen waar u rekening mee moet houden.

Ook in 2024 is de belangrijkste subsidie voor woningeigenaren de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met ISDE krijgt u een flinke tegemoetkoming op investeringen die u doet in de verbetering van de isolatie van uw huis of de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of bijvoorbeeld elektrische kookvoorziening.

Extra subsidie voor biobased isoleren

Het gebruik van biobased materialen zoals hout, vezelhennep, wol of vlas om te isoleren neemt toe. Dit materiaal is echter vaak duurder dan minder duurzame isolatieproducten. Om het gebruik van biobased materialen te stimuleren, krijgt u met ingang van dit jaar een extra subsidie bovenop de gewone subsidie wanneer u dit materiaal gebruikt voor de isolatie van uw woning. Afhankelijk van de maatregel is de extra subsidie tussen de 1 en 6 euro per vierkante meter:

  • Dakisolatie € 5 per m2
  • Zoldervloerisolatie of spouwmuurisolatie € 1,50 per m2
  • Gevelisolatie € 6 per m2
  • Vloerisolatie € 2 per m2
  • Bodemisolatie € 1 per m2

Veranderingen subsidie warmtepompen

Ook in 2024 kunt u weer subsidie aanvragen voor een warmtepomp. Hiermee wordt zo’n 30% van de aanschafkosten gedekt. Wel is het zo dat de warmtepomp minimaal energielabel A++ moet hebben want voor warmtepompen met een lager energielabel kan geen subsidie meer worden aangevraagd. Gelukkig voldoen de meeste warmtepompen aan deze nieuwe eis. U krijgt de subsidie wel wanneer u een A+ warmtepomp in 2023 hebt aangeschaft maar deze dit jaar wordt geïnstalleerd. Nieuw is dat er een aanvullende subsidie is van 225 euro voor warmtepompen met energielabel vanaf A+++. Op de website van Milieucentraal vindt u alle voorwaarden en de subsidiebedragen.

Tot slot kunt u bij gemeente Bloemendaal bovenop de ISDE-subsidie voor uw warmtepomp nog een extra subsidie van 250 euro aanvragen. Deze geldt voor RVO-beschikkingen die na 1 november 2023 zijn afgegeven. Kijk hier voor de voorwaarden.

Lagere isolatiewaarden monumenten

De ISDE voor woningeigenaren die wonen in monument is toegankelijker geworden. In dit type woningen is het plaatsen van bijvoorbeeld HR++ glas of buitengevelisolatie niet mogelijk en vaak is er ook geen spouwmuur. Omdat het daarmee moeilijk is om de minimale isolatiewaarden voor ISDE-subsidie te halen, zijn deze eisen met ingang van 1 januari 2024 versoepeld. Dat zorgt ervoor dat veel monumenteneigenaren nu wel ISDE kunnen aanvragen.

Tip: bereken subsidiebedragen met de ISDE – Rekentool

Voor woningeigenaren die willen verduurzamen, is het belangrijk om te weten hoeveel subsidie ze kunnen verwachten op maatregelen die ze van plan zijn te nemen. Met de handige ISDE – Rekentool voor Excel kunt u dit zelf uitrekenen. Er is daarnaast een speciale ISDE – Rekentool voor woningeigenaren monumenten ontwikkeld. Beide hulpmiddelen vindt u terug op deze pagina van RVO.

Lees ook:

Op vakantie? Dichter bij huis is het net zo mooi

De manier waarop Schiphol de laatste tijd in de media verschijnt (gecancelde vluchten, ellenlange wachttijden,…

Terugblik RES-sessie Gemeente Bloemendaal

Op donderdag 6 februari werd er in Bloemendaal een Lokaal Scenario Atelier (LSA) voor de…

Radiatorfolie: kleine moeite, groot plezier

Er is een energiebesparende maatregel waarover je met recht kunt zeggen dat een kleine investering…