Uw volgende cv-ketel: kopen, huren of leasen?

Is uw cv-ketel aan vervanging toe, maar denkt u ook na over de overstap naar een elektrische vorm van verwarmen? Een cv-ketel huren of leasen kan ook! Zo kunt u wat langer over de juiste stap nadenken.

Kopen

Een nieuwe ketel kopen kost inclusief (binnenkort verplichte) montage al gauw rond de 1.500 euro. Daar komt het onderhoudscontract nog bovenop: ook rond de 100 euro per jaar. Op die post bezuinigen is een slecht idee: u wilt niet ineens in de kou zitten. Of erger nog, een koolmonoxidevergiftiging oplopen door een slecht onderhouden ketel.

 

Huren

Gaat u voor huur, dan is het belangrijk erop te letten dat u een flexibel huurcontract kiest. Daar zit u niet meteen vele jaren vast, op straffe van een hoge boete bij voortijdige beëindiging. Een voordeel van huren is dat installatie, onderhoud en eventuele kosten van reparatie en onderdelen, bij de huur zijn inbegrepen. Zo weet u precies wat u maandelijks kwijt bent. Bovendien kan huren een interessante optie zijn wanneer u van plan bent om binnen afzienbare tijd over te stappen op bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarmen.

Nadelen van het huren van een ketel zijn er ook: uw keuze voor een bepaald merk of type is vaak beperkter en het onderhoud wordt gedaan door de verhuurder of een door hem aangewezen bedrijf. In sommige huurcontracten is het een voorwaarde om voortdurend met internet verbonden te zijn voor het beheer op afstand. Is het contract niet makkelijk opzegbaar zonder extra kosten, dan zult u het contract bij verkoop van uw huis moeten overdoen aan de nieuwe eigenaar, of een boete moeten betalen. Tenslotte, zoals dat voor alle vormen van huur geldt: huur is onderaan de streep duurder dan koop.

Leasen

Een cv-ketel leasen is – anders dan bij een auto – vrijwel altijd huurkoop. Dat betekent dat de cv-ketel aan het eind van de contractperiode uw eigendom is. Ook in deze contracten is het onderhoud inbegrepen; u komt dus niet voor onverwachte uitgaven te staan. Leasen is in vele gevallen voordeliger dan huren omdat het rentedeel van de kosten aftrekbaar is wanneer het om een ketel voor uw eigen woning gaat. Leasecontracten worden tegenwoordig niet meer zo vaak aangeboden.

Tot slot

Hoe je het ook wendt of keert: uiteindelijk is kopen voordeliger. Een goede keuze is in zo’n geval natuurlijk belangrijk. Hier vindt u een recente test van 32 cv-ketels door de Consumentenbond. Daarmee moet een miskoop te vermijden zijn. Wist u trouwens dat de meeste cv-ketels op de fabrieksinstelling van 80ºC staan, maar efficiënter werken op 60ºC? Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche.

Lees ook:

Warmtepomp en andere maatregelen volgend jaar nog aantrekkelijker

Al bezig met uw goede voornemens voor 2022? De aanschaf en installatie van een hybride…

21 Procent korting op zonnepanelen? Zo vraagt u de BTW terug

Je hoort en leest het steeds vaker: zonnepanelen op je dak leggen is een ‘no-brainer’,…

Water: minder gebruiken, minder betalen

Zelfs in een waterrijk land als het onze krijgen we steeds vaker te maken met…