Nieuwe vloer? Zo leg je een duurzame basis

De vloer is vaak één van de grootste warmtelekken in huis. Dus wanneer uw huidige vloer aan vervanging toe is, of u een nieuwe woning betrekt, dan loont het de moeite om te letten op materiaal én isolatie.

Gaat u voor hout of tapijt? Voor een gietvloer of voor tweedehands vloerdelen? De mogelijkheden voor vloerbedekking zijn net zo divers als de milieubelasting van het materiaal zelf. De klimaatimpact van (de productie van) vloerbedekking is misschien relatief klein, maar het is ook een kleine moeite om deze in uw keuze te betrekken. FSC- en PEFC-keurmerken garanderen bijvoorbeeld dat uw houten vloer afkomstig is uit een goed beheerd bos. Een OEKO-tex-keurmerk stelt eisen op het gebied van milieuschadelijke stoffen in tapijt. Hier leest u er meer over.

Subsidie op besparing

Als u toch bezig bent met de vloer, loont het de moeite om deze meteen goed te (laten) isoleren. In een gemiddelde tussenwoning bespaart u met isolatie onder de vloer zo’n 200 euro aan energiekosten per jaar. Daar komt bij dat de maatregel in aanmerking komt voor subsidie, wanneer u het combineert met een andere energiebesparende ingreep.

Cruciale kruipruimte

Welk soort vloerisolatie het beste past, hangt wederom af van het soort vloer én van de vraag of u al dan niet een kruipruimte heeft die diep genoeg is (ca. 35 centimeter). De makkelijkste manier om een vloer te isoleren is met isolatiemateriaal tegen de onderkant. Er zijn ook oplossingen voor vloerisolatie bovenop de (onder)vloer, maar deze zijn minder effectief. Of uw vloer al voldoende geïsoleerd is, kunt u nagaan aan de hand van de instructievideo bij vraag vijf van deze test.

Liever geen wol of PUR

Ook de keuze voor het isolatiemateriaal zelf weegt mee in de milieu-impact van uw nieuwe vloer. Schapenwol en gespoten PUR-schuim met HFK’s als blaasmiddel belasten het milieu veel zwaarder dan materialen als glaswol, piepschuim of vlasdekens. Maar het is vooral belangrijk om te letten op de Rc-waarde: de isolatiewaarde van de hele constructie (vloer plus isolatiemateriaal). Voor een goede isolatiewaarde is een minimale Rc-waarde van 3,5 vereist.

Vind een vakman

Ziet u er tegenop om zelf aan de slag te gaan met het aanbrengen van vloerisolatie? Kijk dan voor een overzicht van vakkundige bedrijven in de buurt op de website Wij Isoleren.nl.

Bron: Milieu Centraal

Lees ook:

Wat u moet weten over de houdbaarheidsdatum

Gemiddeld verspillen we jaarlijks maar liefst 34 kilo voedsel. Let wel: per persoon! Vaak prima…

Uw oude koelkast of vriezer is 35 euro waard

Veel nieuwe koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Koop voor 30…

Wist u dat…

… een groene erfafscheiding niet gebonden is aan een maximumhoogte? Hekken, muren, schuttingen en andere…