Kledingtraining: haal alles uit de kast met minder (mis)kopen

Nederlanders kopen gemiddeld 50 kledingstukken per jaar, waarvan een groot deel niet of nauwelijks wordt gedragen. Door creatiever om te gaan met de kleding die al hebt, bespaart u geld en verlaagt u de CO2-uitstoot.

Alleen al in Nederland komen er jaarlijks zo’n 1 miljard (!) kledingstukken op de markt. We weten allemaal dat minder kopen beter is voor het milieu, maar vinden het toch moeilijk om de verleiding te weerstaan. Als we allemaal 6 kledingstukken minder per jaar zouden aanschaffen, zorgt dat voor een vermindering van de CO2-uitstoot die gelijk is aan een auto die 85.000 keer rond de wereld rijdt. Als iedere wereldburger dat zou doen, zouden we binnen de 1,5 graad opwarming van de aarde blijven.

Minder kleding, hoe dan?

Er wordt veel meer kleding geproduceerd dan we nodig hebben. En omdat we verleid worden om de nieuwste trends te volgen, hangt er regelmatig iets nieuws in onze kledingkast. Om hier verandering in te brengen, ontwikkelde Milieu Centraal samen met Psychologie Magazine de gratis online training Mijn Stijl iD. Hiermee leert u welke kledingstijl nou echt bij u past en wordt u gestimuleerd om creatiever om te gaan met de kleding die al in de kast ligt. Uw kledingkast wordt overzichtelijker en tegelijkertijd gaat u bewust minder (mis)kopen.

Aan de slag

Mijn Stijl iD helpt u in 6 stappen tot een beter gebruik van de kleding die u al hebt en het verkleinen van uw footprint. Meld u hiervoor aan op de speciale website mijnstijlid.nl.

Kunt u daarnaast nog wat extra inspiratie gebruiken? Ga dan op 1 mei naar de  bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger over hoe u van een ‘fashion victim’ kunt veranderen naar iemand die wel alle modeverleidingen kan weerstaan. Gedragswetenschapper Reint Jan Renes vertelt hier over de klimaatspagaat en waarom de behoefte aan zelfexpressie zo groot is door invloeden van buitenaf.

Lees ook:

Vijf vragen en antwoorden over de thuisbatterij

Wie zonnepanelen heeft, gebruikt gemiddeld zelf direct 30 procent van de opgewekte energie en levert…

Broodjes aap op het dak

Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. Nog niet op de uwe? Misschien gelooft u nog…

Groene Strand Bloemendaal

Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand.…