Klimaatroute: Gratis energieadvies aan huis

Heeft u een brief van de gemeente ontvangen over Klimaatroute? Dan belt ergens in de komende twee maanden iemand bij u aan met een groen logo op de jas en een laptop onder de arm. Medewerkers van Klimaatroute komen u gratis adviseren over wat u kunt doen om uw energierekening omlaag te brengen en uw wooncomfort te verhogen. Annelot Beenhakker van Klimaatroute legt uit hoe en wat.

Wat is dat precies, Klimaatroute?

“Gemeenten krijgen subsidie om bewoners verder te helpen met energiebesparing. Een van de manieren om dat te doen, is het inzetten van energiecoaches van Klimaatroute. Wij gaan met een team de wijk in en bellen huis aan huis aan bij mensen die hierover vooraf een brief hebben gehad.”

Dus jullie werken niet op afspraak?

“Nee. We hebben gemerkt dat er dan minder mensen meedoen. Veel bewoners hebben toch een zetje nodig om met isolatie aan de slag te gaan.”

Als jullie aanbellen, met jullie logo-jas en laptop, denken mensen: ‘O jee, een verkoper’. Of niet?

“Hahaha, dat hangt ervan af of ze de brief hebben gelezen. In de Kennemerlandgemeenten is dat bij  veel mensen het geval, merken we. Het voordeel daarvan is, dat ze al weten of ze wel of niet geïnteresseerd zijn in ons advies.”

Hoe lang duurt zo’n adviesgesprek?

“Mensen kunnen kiezen. Een optie is een gesprek van een kwartier, over kleinere ingrepen zoals radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Aanvullend mogen mensen dan voor 50 euro materiaal uitkiezen uit onze elektrische bestelbus. Dat kunnen ze meteen gebruiken. Voor huurders is dit overigens de enige optie, want het langere adviesgesprek gaat over grotere ingrepen, zoals isolatie van muren, vloer en daken, het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Woningeigenaren die daarvoor kiezen, bellen we achteraf op om samen een stappenplan te maken. Dat duurt alles bij elkaar dus wat langer.”

Hoeveel mensen gaan jullie bezoeken in de gemeente Bloemendaal?

“De afgelopen twee maanden hebben we zo’n 2500 huishoudens bereikt, vooral in Vogelenzang en Bennebroek.” In januari en februari gaan we ook in de overige kernen langs, maar die inwoners ontvangen eerst nog een brief, zodra er meer duidelijkheid is omtrent de huidige lockdown.

Merken jullie dat meer mensen willen meedoen, nu de energieprijzen zo stijgen?

“Absoluut. Eerst lag dat percentage op 30 procent, nu is dat 40 tot 50 procent. We worden heel positief ontvangen.”

Lees ook:

Verduurzaming op de huizenmarkt: “Mensen gaan de voordelen zien”

Cisca Jansen, makelaar en partner van PUUR* Makelaars in o.a. Bloemendaal, zit al meer dan…

Informatiebijeenkomsten woningisolatie

Gemeente Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort organiseren samen met het Duurzaam Bouwloket en regionale isolatiebedrijven…

5 Snelle tips om direct geld te besparen

Minder geld kwijt aan gas en elektra zonder isoleren of nieuwe apparaten? Met deze 5…