Dit doet een energiecoach voor u als huiseigenaar

In Bloemendaal zijn inmiddels zo’n 15 energiecoaches actief. We leggen uit wat een energiecoach is en wat ze voor u als huiseigenaar kunnen doen.

Voor u als huiseigenaar is het best lastig om te bepalen welke keuzes u moet maken om energie te besparen. Installateurs en aannemers spreken elkaar soms tegen en het is voor veel mensen onduidelijk of ze bijvoorbeeld eerst moeten beginnen bij de vloer of bij het dak.

Helpen bij het zetten van stappen

Energiecoaches zijn vrijwilligers die andere huiseigenaren helpen bij het zetten van stappen om hun woning energiezuiniger te maken. Groot voordeel is dat energiecoaches in dezelfde gemeente wonen als de huiseigenaren die ze adviseren; soms zelfs in een soort woning waar ze zelf al veel aan gedaan hebben. Het advies van een energiecoach is geheel gratis en vaak objectiever dan een advies dat u krijgt van een commerciële partij of verkoper van een bepaald merk.

Uitdaging

De energiecoaches zien het als uitdaging om andere huiseigenaren te ondersteunen bij het verlagen van de energierekening. Jos Kooijman, coördinator van de energiecoaches van De Energieke Burger, kan het iedereen aanraden: “Eigenlijk zijn we de deskundige en betrouwbare buurman die met je meedenkt en je helpt volgende stappen te zetten naar een duurzame woning. Het is leuk en dankbaar vrijwilligerswerk!”

De Energieke Burger in Bloemendaal

In Bloemendaal zijn de energiecoaches aangesloten bij De Energieke Burger. De 15 coaches hebben allemaal het leertraject voor energiecoach doorlopen bij Coöperatie Hoom. De kosten voor deze opleiding worden betaald door de gemeente Bloemendaal. Daarnaast ontvangt De Energieke Burger van de gemeente een kleine vergoeding voor ieder coachingsgesprek dat zij met een woningeigenaar in Bloemendaal voeren. Als huiseigenaar betaalt u niets voor een coachingsgesprek.

Een afspraak voor een coachingsgesprek kun u hier maken. Het onderstaande filmpje legt in twee minuten uit hoe het werkt en wat u als woningeigenaar kunt verwachten.

Lees ook:

Kledingtraining: haal alles uit de kast met minder (mis)kopen

Nederlanders kopen gemiddeld 50 kledingstukken per jaar, waarvan een groot deel niet of nauwelijks wordt…

Wat betaalt u in 2022 voor uw energie?

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat de energieprijzen flink gestegen zijn. Daarnaast zijn ook…

Zelf composteren in 3 stappen

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) kunt u scheiden of u kunt ervoor kiezen om er…