Baas in duurzame beurs

Met de vele miljoenen die banken, verzekeraars en pensioenfondsen in beheer hebben, kunnen zij belangrijke impulsen geven. Aan vergroening, door bijvoorbeeld in natuur, mensenrechten of dierenwelzijn te investeren. Of juist aan ongelijkheid en vervuiling, door geld te stoppen in wapens of mijnbouw. Hoe zet u uw geld in?

Een van de meest impactvolle manieren om de transitie naar een duurzame economie en schonere leefomgeving te helpen versnellen, is de inzet van uw geld. U bepaalt immers zelf waar u spaart of belegt, bij welke bank u uw hypotheek afsluit, of waar u verzekerd bent. Misschien kunt u ook (mede-)bepalen in welk pensioenfonds u zit, of waarin dit fonds zoal belegt. Investeert uw bank nog steeds in fossiele brandstoffen, ontbossing of andere zaken die klimaatverandering in de hand werken? Overstappen kan altijd.

Eerlijke Geldwijzer

Het lijkt misschien lastig te achterhalen wat instanties met uw premies of opgebouwde vermogen doen, maar dankzij de Eerlijke Geldwijzer valt dat reuze mee. Deze website is een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX, en World Animal Protection. Gezamenlijk lieten zij het beleid én de investeringspraktijk van zo’n beetje alle grote Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars onderzoeken.

Eenvoudig overstappen

Op de site ziet u waarin uw bank, verzekeraar of pensioenfonds uw geld stopt. Niet tevreden? Dan kunt u met één muisklik een klacht sturen naar de betreffende instantie. Of juist een compliment, als u zich kunt vinden in de gemaakte keuzes. Zelfs het overstappen van bank of verzekeraar is eenvoudig te regelen op deze site.

Zelf groener investeren

Wilt u met uw eigen bedrijf een groene richting op of wilt u investeren in bedrijven of sectoren die een bijdrage leveren aan de milieudoelstellingen? De Europese Commissie heeft een lijst met groene industrieën, ook wel taxonomie genoemd, opgesteld. Investeren in zonne- en windenergie heeft officieel een groen label. Steenkolencentrales daarentegen niet.

Lees ook:

De hybride warmtepomp: hoe snel verdien ik ‘m terug en waar hangt dat vanaf?

Er wordt vaak gezegd dat een hybride warmtepomp de energierekening flink verlaagt en dat deze…

Isoleren? Doe het samen met de Energieke Burger

De zomer is de ideale tijd om uw woning voor te bereiden op het komende…

Gebruikt frituurvet? Recycle het!

Met de feestdagen bakken veel mensen zelf oliebollen, appelflappen en andere lekkernijen. En het oude…