Verduurzaming op de huizenmarkt: “Mensen gaan de voordelen zien”

Cisca Jansen, makelaar en partner van PUUR* Makelaars in o.a. Bloemendaal, zit al meer dan dertig jaar in het vak. Welke rol speelt de factor duurzaamheid in de aan- en verkoop van woningen en hoe is dat veranderd door de jaren heen?

“Vooral het afgelopen jaar zie ik het besef groeien dat milieu en CO2-uitstoot belangrijke factoren zijn. Zowel bij kopers als verkopers.”, zegt Cisca. “Toen ik net begon als makelaar, speelde dubbel glas of isolatie nog helemaal niet zo’n rol. Toen was de leeftijd van een cv-ketel belangrijker, om maar wat te noemen.

Waar merk je aan dat dat besef groter is geworden?

“We krijgen veel meer vragen over de isolatie van woningen, over warmtepompen en zonnepanelen. Uiteraard speelt de stijgende energieprijs daarbij ook een rol. Mensen gaan het steeds duidelijker in hun portemonnee voelen. Maar ze zien ook het maatschappelijk belang van verduurzaming, en het belang voor de toekomst voor onze kinderen. Er is alleen zó veel techniek op de markt, dat mensen vaak hun weg niet goed weten te vinden. Het is voor velen ook nog een hele uitdaging om verduurzaming technisch juist te laten uitvoeren. Er zijn nog niet genoeg specialisten die hierover kunnen adviseren. Hier valt nog een slag in te maken.”

Hoe zie jij jullie rol als makelaars daarin? Geven jullie advies op dat vlak?

“Ja, we maken mensen daar zeker wegwijs in. Fijn dat gemeente Bloemendaal onder meer met deze nieuwsbrief aandacht besteedt aan het verduurzamen van woningen. Toch denk ik dat het goed is om gezette stappen extra te belonen. De gemeente zou bijvoorbeeld een opbouwende reductie op de WOZ-aanslag kunnen geven aan bezitters van woningen met een energielabel vanaf D tot en met A++. Meerdere geldverstrekkers bieden al extra zeer aantrekkelijke ‘verduurzamingsleningen’ aan.”

Hoe kijken verkopers aan tegen het verplichte energielabel?

“Het energielabel is sinds januari van dit jaar een stuk duurder. Eerst kostte het ongeveer 10 euro om je voorlopige label online definitief te maken. Mensen zagen de meerwaarde niet van een hoger energielabel en deden daarom vaak geen moeite om aan te tonen dat ze bijvoorbeeld gedeeltelijk dubbel glas in hun woning hebben. Nu wordt het label vastgesteld door een gecertificeerd inspecteur en ziet men dat er ook voordelen kleven aan een beter label. Meerdere onderzoeken tonen een positief effect aan op de verkoopprijs en -snelheid. Als je als verkoper weet dat je huis een hoog energielabel gaat krijgen, heb je die 349 euro daar graag voor over.”

Wat adviseer je kopers van een huis met een G-label?

“Aan een huis met een G-label moet waarschijnlijk sowieso veel opgeknapt worden. Dan kun je beter meteen de isolatie meenemen. Iedereen gaat voor comfort. Wij wijzen kopers er ook op dat je met een goed geïsoleerd huis lagere maandlasten hebt. Hoe ver je gaat met die maatregelen, hangt van je mogelijkheden af. HR++ ramen passen bijvoorbeeld meestal niet in de sponningen van monumentale huizen. Als je ze wilt vervangen, moet je een vergunning aanvragen. Een gemeente die verduurzaming wil stimuleren, zou daar wat soepeler mee om kunnen gaan.”

Waar woon je zelf?

“In een woning gebouwd voor 1900 in Bloemendaal. Bij de verbouwing, die we onlangs hebben laten uitvoeren, heb ik echt gelet op de isolatiewaardes (rc-waardes). Daar zou ik jaren geleden niet zo specifiek naar gekeken hebben. Maar het loont de moeite: een goed geïsoleerde woning geeft comfort én scheelt aanzienlijk in je energiekosten.”

Lees ook:

Zo maakt u uw huis bestand tegen hoosbuien

Het kan niemand ontgaan zijn: deze winter lijkt meer op een lange, lange herfst. Veel…

Zin en onzin over gft-inzameling: 5 mythen ontkracht

In onze gemeente wordt groente-, fruit- en tuinafval (gft) gescheiden ingezameld. Hoe nuttig is dat?…

Dynamisch energiecontract: iets voor u?

Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen kritischer naar hun energierekening gaan kijken. Niet alleen…