Zomerhitte? Zo houdt u uw huis (en uw hoofd) koel

Met de hittegolf van de afgelopen dagen was het flink zweten. De verwachting is bovendien dat we dit soort warme perioden in de toekomst vaker zullen krijgen. Hoe houdt u dan de warmte buiten en de koelte binnen? Een kwestie van slim luchten en goed isoleren.

Een goede isolatie helpt niet alleen om warmte binnen te houden wanneer het buiten koud is, maar ook om het binnen aangenaam te houden, als buiten de temperatuur oploopt. Wanneer er een warme periode aanbreekt, is het slim om er meteen voor te zorgen dat de zon niet de kans krijgt om de binnentemperatuur te veel op te drijven. Externe zonwering, zoals markiezen, zijn daarbij effectiever dan bijvoorbeeld jaloezieën of gordijnen: bij de laatste dringt een deel van de warmte toch de woning al binnen.

 

’s Nachts lekker doorwaaien

Hou overdag de ramen gesloten, ook al lijkt dat misschien een slecht idee. Wanneer het buiten warm is, kunt u veel beter gebruikmaken van de koelte van de nacht of de vroege morgen. Zet de ramen pas open wanneer de temperatuur buiten voelbaar is gedaald.

Liever een ventilator

Als uw huis echt niet koel te houden is zonder elektrische apparaten, kies dan bij voorkeur voor een ventilator voor extra verkoeling. Airconditioning gebruikt veel elektriciteit en bevat bovendien koelmiddelen die sterk bijdragen aan het broeikaseffect, wanneer ze vrijkomen. Gelukkig worden er nu ook airco’s ontwikkeld die geen fluorgassen gebruiken en minder energie verbruiken. Toch een airco? Lees hier waar u op kunt letten bij aanschaf en gebruik.

Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'kWh/jaar 350 300 Energieverbruik airconditiong (200 uur per jaar) 250 200 schijnt in praktijk nauwelijks beter te werken dan een ventilator 150 100 50 Ventilator bodemwarmtepomp Entrance, data Milieucentraal single split airco 1kamer) mobiele airco multisplit airco (2 meer kamers)'

Koele plantjes

Tenslotte is een groen dak ook een mooie en klimaatbestendige optie. Zogenoemde sedumplantjes op een plat dak vangen zonlicht en regenwater op en helpen zo uw huis koel te houden. Als isolatielaag voor de winter is een groen dak echter onvoldoende.

Lees ook:

Hoe werkt een bodem-waterwarmtepomp?

Met een bodem-waterwarmtepomp kunt u uw woning volledig aardgasvrij maken. De benodigde warmte komt van…

Nieuwe energiecoaches gezocht

De Energieke Burger zoekt nieuwe energiecoaches. Deze coaches helpen andere inwoners met adviezen over energiebesparing…

Zuinig rijden met verbrandingsmotor

Nog geen elektrische auto voor de deur? Jammer, maar ook met een ‘ouderwetse’ verbrandingsmotor kunt…