Alweer een topjaar voor zonnepanelen

Wie in 2022 al zonnepanelen had, had een stuk minder last van de hoge energieprijzen. En dankzij het relatief hoge aantal zonuren werd er zelfs extra voordeel behaald. Zonnepanelen blijven ook de komende jaren interessant voor huiseigenaren.

Alle elektriciteit die wordt opgewekt met zonnepanelen hoeft niet duur te worden ingekocht bij de energieleverancier. Met de hoge prijzen voor elektriciteit hebben met name bezitters van zonnepanelen hier het afgelopen jaar optimaal van kunnen profiteren.

Zonuren

Opbrengst zonnepanelen 2022 per regio

Naast de hoge energieprijzen, is 2022 ook nog op een andere manier gunstig uitgevallen. Dankzij het hoge aantal zonuren in 2022 was de opbrengst van zonnepanelen afgelopen jaar uitzonderlijk hoog. Zonnepanelen leverden volgens SolarCare gemiddeld 11 procent meer op dan 2021. Noord-Holland stond van alle regio’s met een opbrengst van 0,99 kWh per Wp op de derde plek. Alleen in Zeeland en op Texel was er nog wat meer zon en leverden zonnepanelen meer op.

Zonnepanelen aanschaffen in 2023

Wie nu nog geen zonnepanelen heeft, doet er goed aan om te onderzoeken of dit op eigen dak mogelijk is. Ondanks de verwachte afbouw van de salderingsregeling (zie onder) verwacht Milieu Centraal dat zonnepanelen die in 2023 worden aangeschaft binnen zo’n 7 jaar zijn terugverdiend. Dat is een rendement van zo’n 4,3 procent per jaar.

Subsidies en btw

Voor de aanschaf van zonnepanelen is geen subsidie beschikbaar. Wel is het mogelijk om de aanschaf te financieren met een lening zoals de Energiebespaarlening. Wie voor 2023 zonnepanelen kocht, kon de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Met ingang van 1 januari 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen, dus dat scheelt weer papierwerk. Goed om te weten: ook VvE’s betalen geen btw meer op zonnepanelen.

Salderingsregeling

Tot slot: dankzij de zogeheten salderingsregeling kunt u energie die u overdag opwekt terugleveren aan het net en deze op een ander tijdstip wanneer de zon niet schijnt weer afnemen. Dit ‘wegstrepen’ (salderen) is heel aantrekkelijk, maar gaat waarschijnlijk vanaf 2025 veranderen. Dat betekent dat u in de jaren daarop steeds minder energie mag salderen en vanaf 2032 alleen nog een vergoeding krijgt voor stroom die wordt geleverd aan het net. Het gevolg hiervan is dat het steeds interessanter wordt om stroom direct zelf te gebruiken op het moment dat dit door uw zonnepanelen wordt opgewekt. Ook opslag in bijvoorbeeld een thuisaccu of elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker.

Lees ook:

Een warmtebeeld zegt meer dan 1000 woorden

Geen methode die de isolatiegraad van uw woning zo overtuigend – en soms confronterend –…

Vijf vragen en antwoorden over de thuisbatterij

Wie zonnepanelen heeft, gebruikt gemiddeld zelf direct 30 procent van de opgewekte energie en levert…

Woningverduurzaming financieren – Deel 3: Btw zonnepanelen terugvragen en salderingsregeling

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor duurzame elektriciteit en een lagere energierekening, ze kunnen u…