Hoe slim is uw thermostaat?

Heeft u nog een thermostaat met een draaiknop? Op zich een praktisch ding, maar eigenlijk niet meer van deze tijd. Met een slimme thermostaat bespaart u op uw stookkosten én heeft u een lekker warm huis zodra u thuiskomt. Maar niet iedereen heeft alle opties nodig.

Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op uw leefritme: het apparaat ‘leert’ op welke tijden u weg bent of slaapt en zet de verwarming dan laag. Dat kan handig zijn als u een vast dag- en nachtritme hebt. Gaan u en uw gezin elke morgen om acht uur de deur uit en komt er om half vier weer iemand thuis? Een slimme thermostaat leert dit aan, zodat u zelf de klok niet meer hoeft te programmeren. Meestal is er ook een app aan de thermostaat gekoppeld, zodat u de verwarming desgewenst op afstand kunt bedienen.

Eenvijfde minder stookkosten

In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 22 procent besparen aan gas voor verwarming. U leest hier meer over in dit artikel van Milieu Centraal.

Welke optie past bij u?

Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten, met allerlei extra ‘handigheden’.

Zo kunnen sommige thermostaten via bewegingssensoren of uw mobiele telefoon waarnemen of u thuis bent. Dat is vooral handig wanneer u of uw huisgenoten vaak vergeten de verwarming laag te zetten bij vertrek. Andere maken warmteregeling per kamer mogelijk: praktisch voor huishoudens waar bijvoorbeeld thuis gewerkt wordt in een ander vertrek dan de woonkamer met de centrale thermostaat.

Weer andere thermostaten geven inzicht in uw energieverbruik door de meterstanden van uw slimme meter automatisch uit te lezen. Dat maakt zuinig omgaan met energie een stuk leuker, omdat u direct ziet hoeveel energie u bespaart.

In dit filmpje van de Consumentenbond komt u meer te weten over verschillende soorten slimme thermostaten en de voor- en nadelen ervan.

Lees ook:

Isolatieactie in Bloemendaal

Met de hoge energieprijzen loont het nog meer om uw huis te isoleren. Een goed…

Aardgasalternatieven – deel 2: zonnepanelen

Op termijn moeten ook in Bloemendaal de huizen van het aardgas. Welke energiebron hiervoor in…

Isoleren kost (meestal) minder tijd dan u denkt

Voor sommige mensen kan de angst voor ‘gedoe en rommel’ een drempel zijn om isolatiemaatregelen…