Gebruikte spullen? Geef ze een tweede kans bij Snuffelmug op de milieustraat

Sinds juli vorig jaar is er voor Bloemendalers een innamepunt van Snuffelmug op de milieustraat in Overveen. U kunt er meubels, textiel, huisraad en andere bruikbare goederen aanbieden voor een tweede leven.

Het voorjaar is volgens milieustraatbeheerder William van der Geest hét moment dat Bloemendalers grote schoonmaak houden en spullen die stuk zijn inleveren bij de milieustraat op de werf in Overveen. Wie daar komt, valt op dat er direct bij de ingang een opvallend inzamelpunt is ingericht van Snuffelmug. Zo kunnen in één enkele rit zowel kapotte als herbruikbare spullen worden ingeleverd. Dat is wel zo handig.

Bijzondere samenwerking

“Dit is echt een logische plek voor een innamepunt, want kringloop krijgt ook in andere milieustraten een steeds belangrijkere plek. Bovendien is er ook echt vraag naar”, legt beheerder William van der Geest uit. “Eerst lever je in wat kan worden hergebruikt. Wat overblijft gaat naar het milieuplein verderop. En wat deze samenwerking met Snuffelmug extra bijzonder maakt, is dat er ook iemand van het bedrijf aanwezig is om bezoekers te helpen op tijden dat de milieustraat geopend is. Ik zie deze samenwerking dan ook echt als een groeibriljantje dat steeds bekender wordt.”

Bekendheid vergroten

Piet Boonman beheert namens Snuffelmug het inzamelpunt en ziet nog wel dat veel mensen het inzamelpunt uit gewoonte voorbijrijden. “Maar verderop op de weegbrug wordt altijd gevraagd of ze misschien ook iets bij zich hebben dat naar de kringloop kan”, vertelt hij. “Dan zie je de mensen echt denken en niet zelden brengen ze dan alsnog allerlei bruikbare spullen hier.”

William: “Met de bordjes, banners en beachvlaggen bij de ingang werken we aan het vergroten van de bekendheid van dit inzamelpunt. En dat werkt, want niet alleen stoppen mensen vaker hier, we zien ook dat er meer mensen komen om alleen herbruikbare spullen af te geven.”

Bouwmaterialen

Snuffelmug is een tweedehands warenhuis met meerdere vestigingen in de regio en onderdeel van Spaarne Werkt. Veel ingeleverde spullen vinden hier weer een nieuwe eigenaar. Het is een misverstand dat Snuffelmug alleen kleding, boeken, apparaten en textiel aanneemt. Ook (on)gebruikte bouwmaterialen zoals tegels, hout of sanitair zijn welkom. Piet: “Dat is echt een uitkomst voor klussers die dit materiaal weer goed kunnen gebruiken. We werken daarnaast ook samen met partijen in de regio die het weer verder verwerken waardoor ze een tweede leven krijgen. William: “Er zijn ook milieustraten met repaircafés en maakbedrijven waar ter plekke van deze materialen weer nieuwe dingen worden gemaakt. Maar zover zijn we hier nog niet.”

Op afspraak

Wist u dat de milieustraat in Overveen als een van de weinige in Nederland alleen bezocht kan worden op afspraak? Dat voorkomt wachttijden en zorgt ervoor dat de medewerkers bezoekers goed kunnen helpen. De afspraak is dan voor zowel de milieustraat als het inleverpunt van Snuffelmug.

Ook goed om te weten: bij de werf kan het hele jaar gratis compost worden opgehaald voor de tuin. Nieuw was dit jaar de compostweek in maart. Hou er rekening mee dat compost niet langer in zakken wordt verstrekt. Dus neem zelf een emmer, bak, zak of aanhangwagen mee om het compost in te scheppen. Ook hiervoor geldt dat u wel even een afspraak moet maken.

Lees ook:

Hoe zonnig is de toekomst van zonnepanelen?

Het afgelopen jaar begonnen enkele energieleveranciers extra kosten te rekenen voor stroom die afkomstig was…

Terugblik online bijeenkomst Transitievisie Warmte 10 mei 2021

In 2021 moet iedere gemeente een Transitievisie Warmte (TVW) opstellen. In die visie staat wat…

Zelf composteren in 3 stappen

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) kunt u scheiden of u kunt ervoor kiezen om er…