Duurzaam eten op je bord van dichtbij
‘Wat je ver haalt, is lekker’ is de staande uitdrukking. Maar wat je van ver haalt, brengt vaak wel een grotere klimaatvoetafdruk met zich mee. Wilt u duurzamere keuzes maken, ook in wat er op uw bord ligt? Kies dan voor lokale groenten uit het seizoen. Een eigen moestuin is natuurlijk het allerduurzaamst, maar met bewuste keuzes komt u ook een heel eind.
De makkelijkste manier om de impact van uw voedsel op milieu en klimaat te verkleinen is zo plantaardig mogelijk eten. Kippen en vooral varkens en koeien hebben een grote klimaatimpact. Om te beginnen door hun mest en hun scheten, waar veel stikstof en methaan (een krachtig broeikasgas) mee vrijkomt. Maar ook de hoeveelheid (plantaardig) voedsel dat dieren nodig hebben, drukt zwaar op de planeet. Voor één kilo vlees is gemiddeld ruim 10 kilo veevoer nodig.
Geen gesleep met eten
Wanneer u kiest voor lokale groenten uit het seizoen, hoeft er niet onnodig veel energie in de productie gestopt te worden. Wie in de winter aardbeien of frambozen wil eten, realiseert zich vaak niet dat deze de halve wereld zijn overgevlogen. Vanuit Zuid-Afrika of Peru, bijvoorbeeld. Zijn ze dichterbij gekweekt, dan komen ze uit kassen die flink verwarmd moeten worden om van de zomerkoninkjes winterkoninkjes te maken. In de supermarkt staat het land van herkomst altijd aangegeven op de verpakking of het schap, dus zo kunt u bewust kiezen. Een appel uit Nederland is net zo lekker als eentje uit Nieuw-Zeeland.
Lokaal geteeld
Steeds meer mensen willen niet alleen gezond, maar ook milieubewust eten. De initiatieven die daarop inspelen, zijn dan ook talrijk én populair. Dat de wachtlijst voor zogenoemde oogstaandelen in Moestuin Leyduin, Wij Telen Groente en Tuinderij De Ark tijdelijk zijn gesloten wegens de grote toeloop, is veelzeggend. Ook voor moestuinverenigingen zijn vaak lange wachttijden. Zelf aan de slag in uw achtertuin dan maar? Voor wie dat niet is weggelegd, geldt gelukkig dat het lokale, biologische aanbod in supermarkten steeds uitgebreider wordt. Weten waarop u moet letten is een goede eerste stap.
Lees ook:
Vijf manieren om uw huis koel te houden
Zou de zomer nu dan toch echt begonnen zijn? Na een lange natte lente liepen…
Kom meer te weten over vleermuizen
Wie kent niet het lichte gevoel van opwinding bij het zien van vleermuizen die in…
Klimaatroute: Gratis energieadvies aan huis
Heeft u een brief van de gemeente ontvangen over Klimaatroute? Dan belt ergens in de…