Kan ik een (hybride) warmtepomp alleen in de winter gebruiken?

Een warmtepomp klinkt als iets waar je in de zomer niet op zit te wachten, zeker niet wanneer het kwik flink omhoog vliegt. Maar warmtepompen kunnen in de zomer je huis juist koelen.

Een lucht/luchtwarmtepomp is in feite niets anders dan een ‘invertable airconditioner’: waar deze in de winter warme lucht je huis in blaast, kan de binnenunit in de zomer in de inverse stand ook koele lucht afgeven. Deze actieve vorm van koeling kost wel stroom.

Met een bodem/waterwarmtepomp kunt u, als uw type pomp over deze optie beschikt, uw huis bijna gratis koelen. De bodem wordt dan gebruikt als koudebron en er is alleen pompenergie nodig om het water rond te laten stromen tussen de bodem en het afgiftesysteem in uw woning. Dit heet passieve koeling. Nadeel is dat het in een erg warme zomer kan gebeuren dat de bodem al zo ver is opgewarmd, dat er aan het einde van de zomer niet meer goed gekoeld kan worden.

Bij lucht/waterwarmtepompen kan er ook warmte uit de woning gehaald worden, waardoor het binnen afkoelt. In dit geval zal het buitendeel van de warmtepomp gaan draaien om de opgenomen warmte uit de woning af te geven aan de buitenlucht. De werking van de warmtepomp wordt dus omgedraaid. Deze koelmethode wordt actieve topkoeling genoemd. Omdat er geen koudebron aanwezig is (de buitenlucht is warm), kost deze manier van koelen wel meer energie dan bij een bodem/waterwarmtepomp. En ook hier geldt: uw type pomp moet deze optie hebben.

Bron: warmtepompplein.nl

Lees ook:

Digitale schoonmaak scheelt bakken energie

De termen minimaliseren en ontspullen vallen steeds vaker, ook in relatie tot duurzaamheid. Minder vaak…

Wat u moet weten over bestrijdingsmiddelen

‘Gewasbeschermingsmiddelen’ worden ze vaak genoemd, de chemische stoffen die ervoor moeten zorgen dat onze groenten…

Wees wijs met water

Het veranderende klimaat leidt tot steeds meer weersextremen, ook bij ons in Bloemendaal. Periodes van…