Wat u moet weten over bestrijdingsmiddelen

‘Gewasbeschermingsmiddelen’ worden ze vaak genoemd, de chemische stoffen die ervoor moeten zorgen dat onze groenten en fruit niet worden aangetast door schimmels, ziekten en hongerige insecten. Maar feitelijk zijn het gewoon gifstoffen. En die zijn niet alleen schadelijk voor de plagen die ze moeten bestrijden, maar ook voor ons.

Volgens Europese wet- en regelgeving mogen de resten van bestrijdingsmiddelen die op gewassen achterblijven niet schadelijk zijn voor mensen. Daarom zijn er limieten vastgesteld voor de hoeveelheid gif die er nog op groente en fruit mag zitten als het verkocht wordt aan de consument. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de werking van stoffen in combinatie met andere stoffen. Terwijl bekend is dat een mix het bestrijdingsmiddel vaak veel giftiger maakt.

Voor chemische stoffen die onze hormoonbalans kunnen verstoren, geldt een verbod. Logisch, want deze stoffen worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. Uit onderzoek blijkt echter dat deze regelgeving niet wordt gehandhaafd. In bijna één op de vijf producten worden resten van dergelijke stoffen gevonden.

Biologisch eten helpt

De beste manier om te voorkomen dat u chemische stoffen binnenkrijgt met uw voedsel, is uiteraard biologisch eten. Biologische landbouw verbiedt onder meer het gebruik van synthetisch landbouwgif. Jammer genoeg kan of wil lang niet iedereen zich biologische producten veroorloven, aangezien de prijs nog altijd hoger ligt dan van industrieel geteelde gewassen.

Het kan dus geen kwaad om te weten in welke producten de meeste schadelijke stoffen zitten. Hier vindt u een lijst met groenten en fruit, van meest naar minst bespoten. De top 3: aardbeien, spinazie en boerenkool. Groenten en fruit uit Spanje en tafeldruiven van over de hele wereld scoren het hoogst (lees: het schadelijkst) op de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen. Handig om te weten voor de kerst.

Hoewel landbouwgif zich door de hele plant verspreidt, kunt u de gifstoffen deels van de buitenkant verwijderen. Dat lukt niet zomaar onder de kraan, want de meeste pesticiden zijn niet in water oplosbaar. Twaalf tot vijftien minuten weken in een mix van 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout) op anderhalve liter water schijnt te werken. Daarna wel goed afspoelen.

Lees ook:

Voorkom sluipverbruik en bespaar tot wel 100 euro per jaar

Een gemiddeld huishouden is volgens Milieu Centraal per jaar zo’n 100 euro kwijt aan sluipverbruik.…

21 Procent korting op zonnepanelen? Zo vraagt u de BTW terug

Je hoort en leest het steeds vaker: zonnepanelen op je dak leggen is een ‘no-brainer’,…

Bespaartip: slimme thermostaat bespaart

In steeds meer huizen wordt de verwarming met behulp van een slimme thermostaat aangestuurd. Maar…