Digitale schoonmaak scheelt bakken energie

De termen minimaliseren en ontspullen vallen steeds vaker, ook in relatie tot duurzaamheid. Minder vaak wordt daarbij gedacht aan ‘digitaal ontspullen’: het weggooien van dubbele of oude data. Terwijl dataopslag en internetgebruik heel veel energie kosten en dus ook veel CO2-uitstoot veroorzaken. Tijd voor een digitale schoonmaak.

Zoals ook voor veel andere zaken geldt, is bewustwording stap één. Niet alleen de productie van computers, laptops en mobieltjes heeft een enorme milieu-impact, ook datacenters gebruiken grote hoeveelheden (meestal fossiele) energie. Daar komt het energieverbruik  van de apparaten zelf nog eens bovenop. Niet iets waar je dagelijks bij stilstaat…

Digitale energieslurpers

De gemiddelde consument is zich amper bewust van de uitstoot van mailen, streamen, appen en dataopslag. Maar als iedereen regelmatig oude bestanden naloopt en opschoont, zou dat een hoop stroom schelen. De opslag van 100 GB in de cloud is namelijk goed voor ongeveer 0,2 ton CO2-uitstoot. Bij elkaar veroorzaken elektronische apparaten, het internet en dataverkeer naar schatting bijna vier procent van de wereldwijde uitstoot. YouTube neemt daarvan in z’n eentje al 1 procent voor zijn rekening. Figuurlijk dan.

Dubbele fotobestanden, onzinfilmpjes die u toegestuurd kreeg, documentmappen die niet langer relevant zijn: weg ermee! Oudere bestanden die u echt wilt bewaren, kunt u op een harde schijf zetten, of op een extern opslagsysteem. Wanneer u er een gewoonte van maakt regelmatig de digitale bezem door uw computer te halen, geeft dat ook nog eens orde en overzicht.

Tips

  • Dubbele bestanden op uw computer spoort u snel en handig op met dupeGuru.
  • Oude mailberichten bij uw mailaccount in de cloud zijn eenvoudig te back-uppen en direct op te schonen met MailStore Home.

 

Lees ook:

Uw oude koelkast of vriezer is 35 euro waard

Veel nieuwe koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Koop voor 30…

Is uw cv al winterklaar?

In de winter is het natuurlijk extra belangrijk dat uw cv – zo lang u…

CV-ketel eruit, warmtepomp erin?

Ook in Bloemendaal moeten alle woningen in 2050 van het gas af zijn. Dat klinkt…