Acht maatregelen waar u geen spijt van krijgt

Ze zijn bedoeld om te helpen, maar het kan ook knap verwarrend zijn, alle tips en ervaringsverhalen rondom verduurzaming van uw woning. Ieder huis is anders en helaas zijn ook niet alle leveranciers en installateurs zo vakkundig als ze graag doen geloven. Je zou er haast van in de afwachtstand schieten. Niet doen! Sommige ingrepen zijn altijd de moeite waard.     

1. Radiatorfolie aanbrengen

Iedereen kan het zelf, het kost een paar tientjes en voorkomt dat radiatorwarmte naar buiten lekt wanneer uw  buitenmuren niet- of slecht geïsoleerd zijn.  Hier vindt u meer tips voor zuinig stoken.

2. Kieren dichten

Met tochtstrips en een brievenbusborstel blijft de warmte binnen en de kou buiten. Let er wel op dat u uw woning blijft ventileren om een gezond binnenklimaat te houden. Meer tips tegen tocht vindt u hier.

3. Alleen LED lampen gebruiken

Ouderwetse gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar ook spaarlampen kunt u beter vervangen door LED. En niet pas als ze stukgaan, maar nu meteen. De energiebesparing weegt ruimschoots op tegen de aanschafkosten. Lees er hier meer over.

4. Oude apparaten vervangen

Datzelfde geldt voor uw koelkast en droger: zijn deze ouder dan acht jaar, dan loont het de moeite om ze te vervangen door een nieuwe met ten minste A++ energielabel. Wat de droger betreft:  u bespaart natuurlijk nog veel meer energie door de was weer gewoon aan de lijn te laten drogen.

5. Cv waterzijdig (laten) inregelen

Een goede installateur kan u helpen uw cv-ketel zodanig in te stellen dat deze gemakkelijk tien procent minder gas verbruikt. Check vooraf goed of de installateur zijn beloftes echt kan waarmaken: de praktijk leert dat zelfs ‘de vakman’ nog niet altijd weet hoe  het moet.

6. Zoveel mogelijk isoleren

Wat de juiste isolatie is voor uw dak, muren of vloer, is zeer afhankelijk van het type woning. Vooral bij oude huizen zijn dat soms ingrijpende maatregelen, waar niet iedereen overheen kan kijken. Maar de ramen kan iedereen aanpakken.  HR++ glas en triple glas isoleren veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. Wanneer u ook de kozijnen vervangt, kunt u bovendien overheidssubsidie aanvragen. Hierover vindt u elders in deze nieuwsbrief meer informatie.

7. Slimme warmteregelaars inzetten

Uiteraard is slim stoken minder stoken. Er zijn steeds meer handige apps en slimme displays en thermostaten die u helpen om uw huis alleen te verwarmen wanneer dat nodig is. De Keuzehulp van Milieu Centraal helpt u bij het afstemmen van uw keuze op uw wensen en woonsituatie.  Let er ook op dat u subsidie kunt aanvragen voor bepaalde soorten slimme thermostaten.

8. Neem zonnepanelen

We hebben inmiddels al veel  mensen gesproken die met de verduurzaming van hun huis bezig zijn en over een ding zijn ze het allemaal eens:  wie de mogelijkheid heeft om zonnepanelen op het dak te plaatsen, moet dat vooral doen. Door je eigen stroom op te wekken, ga je als vanzelf bewuster om met energie en uiteindelijk is dat winst voor uw portemonnee en voor het milieu.

Lees ook:

Bespaartip: tochtstrips plaatsen

Vooral bij oudere huizen sluiten deuren en ramen niet altijd even goed. Hierdoor gaat het…

Terugblik online bijeenkomst Transitievisie Warmte 10 mei 2021

In 2021 moet iedere gemeente een Transitievisie Warmte (TVW) opstellen. In die visie staat wat…

Wat is het verband tussen klimaat en biodiversiteit?

In Bloemendaal wordt hard gewerkt aan het verder verbeteren van de biodiversiteit. En dat is…