Welke isolatiemaatregel verdient zich het snelst terug?

Door de hogere aardgasprijs is de terugverdientijd van isolatiemaatregelen de afgelopen jaren flink afgenomen. In welke maatregelen voor uw woning kunt u nu het best investeren?

 Vergeleken met 2021 liep in 2022 de terugverdientijd van veel isolatiemaatregelen terug van boven de 10 jaar naar minder dan 5 jaar. Ook al zijn de gasprijzen sinds vorig jaar weer gedaald, met name spouw-, dak- en vloerisolatie blijven voor de meeste woningen een financieel aantrekkelijk investering.

Isoleren blijft lucratief

Juist om een goede inschatting te kunnen geven van wat een energiebesparingsmaatregel nu echt oplevert, is er de ‘Standaard Rekenmethode Rendementen’ van Milieu Centraal. Onderhoudskosten, gemiddelde energiebesparing en verwachte energieprijsstijgingen worden hierin meegenomen. Hiermee kunt u de opbrengsten van dakisolatie vergelijken met bijvoorbeeld die van zonnepanelen of een spaarrekening. Zo blijkt dat de winst van spouwmuurisolatie te vergelijken is met 9 procent rente op een spaarrekening.

Beter dan ‘terugverdientijd’?

Waarom deze rekenmethode de voorkeur heeft boven ‘terugverdientijd’? Bij terugverdientijd wordt simpelweg de benodigde investering voor een maatregel gedeeld door de jaarlijkse besparingen. Is de uitkomst 7 jaar of meer, dan is er een grote groep die niet investeert. Naar baten op lange termijn, energieprijsstijgingen, besparingen over de gehele levensduur en rente op deze besparingen wordt niet gekeken.

Verbetercheck

Wilt u weten welke maatregel voor uw woning en portemonnee het meeste oplevert? Doorloop dan de ‘Verbetercheck’ op verbeterjehuis.nl. Hier vult u onder andere type woning, mate van isolatie, soort verwarming en andere zaken in, waarna u een verbeterplan krijgt met de beste verbeteropties en wat deze u jaarlijks opleveren.

Lees ook:

Verduurzamen? Maak gebruik van natuurlijke momenten

Het huis waar je in woont verduurzamen is niet altijd even eenvoudig. Maar u hoeft…

Acht maatregelen waar u geen spijt van krijgt

Ze zijn bedoeld om te helpen, maar het kan ook knap verwarrend zijn, alle tips…

Een zonneboiler: iets voor u?

Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft op uw energieverbruik voor warm water. In…