Verduurzamen? Maak gebruik van natuurlijke momenten

Het huis waar je in woont verduurzamen is niet altijd even eenvoudig. Maar u hoeft niet meteen heel grondig te werk te gaan om toch stappen te kunnen zetten. Met kleinere ingrepen en gebruikmaking van ‘natuurlijke momenten’, komt u ook een heel eind.

Het dak, de muren of vloer isoleren, of het plaatsen van zonnepanelen, dat kan eigenlijk altijd. Datzelfde geldt uiteraard voor het aanbrengen van radiatorfolie of het vervangen van lampen. De besparingen daarvan zijn groter dan u misschien denkt. Maar andere energiebesparende maatregelen kunt u wellicht het beste nemen op een moment dat u moet beslissen over vervanging, aankoop of reparatie.

Ketel vervangen? Natuurlijk moment!

Een voorbeeld van een ‘natuurlijk moment’ om stappen te zetten, is bijvoorbeeld de vervanging van uw CV-ketel. Onlangs meldde het NOS Journaal dat de verkoop van ‘traditionele’ CV-ketels in 2019 nog altijd steeg. De nieuwe generatie ketels is weliswaar zuiniger dan die van een paar jaar geleden, maar huishoudens die een hybride variant aanschaffen (een combinatie ketel-warmtepomp), besparen tot 75 procent op hun aardgasgebruik. En dat zonder al te grote ingrepen.

Nieuwe keuken of badkamer? Natuurlijk moment!

Langs die zelfde denklijn is de vervanging van uw keuken een uitgelezen moment om de aanschaf van een inductiefornuis of – kookplaat te overwegen, en op zoek te gaan naar de zuinigste inbouwapparatuur. En bent u plannen aan het maken voor een nieuwe badkamer? Een mooi moment om uw aannemer te vragen of hij een douche met warmteterugwinsysteem kan plaatsen. En misschien kunt u meteen de ramen laten voorzien van HR++ of triple glas.

 

“Voor sommige energiebesparende maatregelen is het verstandiger om een ‘natuurlijk moment’ te kiezen. Dat maakt de stappen beter te overzien en te behappen. Een verhuizing of verbouwing (van keuken of badkamer), of de vervanging van uw CV-ketel zijn zulke natuurlijke momenten”

 

Verbouwen of verhuizen? Natuurlijk moment!

Ook een verhuizing of een ingrijpender verbouwing (bijvoorbeeld een aan- of uitbouw) zijn natuurlijke momenten om duurzame keuzes te inventariseren. Misschien kunt u vloerverwarming en infraroodpanelen laten aanleggen in plaats van een traditioneel verwarmingssysteem? Kunt u kiezen voor hout en ander natuurlijk bouwmateriaal? Of zijn die binnenmuren nu wèl te plaatsen, nu u toch tijdelijk uw woonkamer niet kunt gebruiken?

Manifest

Dat verduurzaming op natuurlijke momenten door veel mensen nog niet als het nieuwe normaal wordt gezien, zette een coalitie van milieuorganisaties en marktpartijen er onlangs toe aan om een manifest op te stellen dat oproept tot het invoeren van regelgeving per 2021 waarin rendementseisen worden gesteld aan verwarming en verlichting.

Zoals in 2012 het verkoopverbod van gloeilampen leidde tot een snelle overstap op duurzamere alternatieven, zouden vergelijkbare regels de verduurzaming van de woningmarkt kunnen versnellen. Wanneer alleen nog de aanschaf van LED- lampen en (hybride) warmtepompen of CV-ketels zou worden toegestaan, kun je als consument niet meer anders dan verduurzamen op natuurlijke momenten.

Lees ook:

Natuurinclusief isoleren: aandacht voor soorten in de knel

Veel dieren- en plantensoorten hebben het moeilijk. Door het veranderende klimaat, maar ook doordat er…

Woningverduurzaming financieren – Deel 5: het Nationaal Restauratiefonds

Woont u in een monument? Dan lijkt het misschien onhaalbaar om uw woning te verduurzamen.…

Eerste bijeenkomst Koplopers druk bezocht

Dinsdag 28 mei werd de eerste Koplopersbijeenkomst in Bennebroek georganiseerd. Meer dan 20 inwoners van…