Een zonneboiler: iets voor u?

Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft op uw energieverbruik voor warm water. In sommige gevallen kan de keuze voor een zonneboiler zelfs voordeliger uitpakken dan zonnepanelen. En in alle gevallen kunt u subsidie aanvragen op de aanschaf. We beantwoorden de belangrijkste vragen over deze nog wat minder bekende manier van verduurzamen.

Hoe werkt dat eigenlijk, zo’n zonneboiler?

Op het dak laat u één of meer zonnecollectoren plaatsen om zonnewarmte op te vangen. Deze worden aangesloten op een buizenstelsel met vloeistof. De zon verwarmt de vloeistof tot soms wel 90 graden. Via een buizenstelsel (warmtewisselaar) geeft de vloeistof deze warmte af aan het kraanwater dat in een boiler zit opgeslagen. Wanneer er niet genoeg zonlicht is, wordt het water ‘naverwarmd’ door een hr-ketel of (hybride) warmtepomp.

Wanneer is een zonneboiler interessant?

In principe is het voor iedereen interessant om minder gas te gebruiken. In verband met het milieu en in verband met uw portemonnee. Maar wanneer u al zonnepanelen hebt en er is nog ruimte over, kan een zonneboiler zelfs een betere keuze zijn. Wanneer u al helemaal in uw eigen stroomverbruik kunt voor zien met uw zonnepanelen, zit u namelijk aan het maximum van de salderingsregeling. Een zonneboiler kan dan meer rendement opleveren dan extra panelen.

Is maar een klein stuk van uw dak geschikt voor collectoren? Dan is een zonneboiler zelfs wat gunstiger dan zonnepanelen: per vierkante meter bespaart een zonneboiler 13 procent meer CO2-uitstoot. Ook levert het per vierkante meter wat meer financieel voordeel op. Is ruimte geen probleem, dan kunt u natuurlijk het beste allebei nemen. Met deze test van Milieu Centraal ziet u in een paar minuten wat voor u de beste keuze is.

Wat kost het en wat levert het op?

Een zonneboiler voor vier personen kost ongeveer 3.300 euro, maar is afhankelijk van het type dat u kiest. De ISDE subsidie voor zo’n boiler is ongeveer 1.000 euro. Volgens Milieu Centraal bespaart een huishouden van vier personen met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot.

Lees ook:

Slopen of verduurzamen? Check op asbest!

Dat asbest gevaarlijk is voor mens en milieu, dat weten we inmiddels wel. Toch is…

Aardgasalternatieven – deel 1: waterstof

De overheid heeft besloten dat onze energievoorziening in 2050 geheel duurzaam moet zijn. Dat betekent…

21 Procent korting op zonnepanelen? Zo vraagt u de BTW terug

Je hoort en leest het steeds vaker: zonnepanelen op je dak leggen is een ‘no-brainer’,…