Weg met weggooiverpakkingen: wat verandert er en wat kunt u zelf doen?

Om hergebruik te stimuleren, zijn er per 1 juli nieuwe regels voor plastic weggooiverpakkingen. En als u hier rekening mee houdt, dan zijn die verpakkingen zelfs helemaal niet meer nodig. Dit is wat u moet weten.

Volgens NOS.nl worden er in Nederland iedere dag maar liefst 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid. Waanzin toch? Na statiegeld voor blikjes en plastic flesjes is per 1 juli de nieuwe SUP-wetgeving (Single Use Plastics) van kracht en is het niet langer toegestaan om zo maar eenmalige verpakkingen te gebruiken. En wanneer er wel plastic wordt gebruikt, dan komt hier statiegeld op. Dat geldt ook voor een maaltijdsalade in een plastic bakje die u bijvoorbeeld bij de supermarkt haalt.

Alternatieven en statiegeld

De nieuwe regels gelden niet alleen voor verpakkingen van plastic, maar bijvoorbeeld ook voor kartonnen dozen en bakjes die voorzien zijn van een plastic laagje. Bezorgdiensten, snackbars en restaurants met afhaal- of bezorgmogelijkheden hebben de afgelopen maanden flink geëxperimenteerd met verpakkingen die geen plastic bevatten en die kunnen worden hergebruikt. Wie toch plastic gebruikt, zal statiegeld in rekening brengen. Op die manier wordt voorkomen dat die betreffende verpakkingen alsnog bij het restafval belanden.

Zelf anticiperen

In plaats van te kiezen voor een plastic verpakking met statiegeld (lees: onnodig te veel betalen), kunt u als consument ook een positieve bijdrage leveren. Het is inmiddels normaal om groente in de supermarkt in eigen zakjes af te wegen, brood bij de bakker in een herbruikbare zak te vervoeren of een herbruikbare WeCup beker te overhandigen wanneer u een coffee to-go bestelt. Al meerdere horecazaken in onze gemeente doen hieraan mee.

Iets afhalen of bestellen? Probeer een plastic statiegeld verpakking te vermijden en informeer in hoeverre u iets mee kunt nemen in een eigen bakje of iets dat kan worden hergebruikt. Ondernemers in Bloemendaal zoeken vaak zelf ook nog naar een goede oplossing en uw suggesties worden gewaardeerd.

Lees ook:

Houtkachel of open haard? Stook bewust!

Het was onlangs voorpaginanieuws: houtkachels zijn nog een stuk vervuilender dan werd aangenomen. Van alle…

Bespaartip: zet uw cv op zestig

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter wanneer ze op…

Wat is het effect van het prijsplafond op uw energierekening?

Vanwege de hoge energieprijzen, stelt de overheid per 1 januari 2023 een prijsplafond in. U…