Banner-1000x341-pixels--biodiversiteit

Doe mee met het NK Tegelwippen 2024

In Bloemendaal werken we samen aan minder tegels en meer groen. Tegels kunt u kosteloos inleveren bij de milieustraat. Wie afgedankte tegels zelf niet kan langsbrengen, kan ook gratis de tegeltaxi inschakelen.

Het klimaat verandert. Ook in gemeente Bloemendaal merken we daarvan steeds meer de gevolgen. Een groene tuin zonder tegels zorgt voor verkoeling, opvang van (regen)water én verrijkt de biodiversiteit. Een groene tuin is dus niet alleen fijn voor uzelf, maar ook voor veel dieren. Daarom wil de gemeente Bloemendaal het u zo makkelijk mogelijk om afscheid te nemen van uw tuintegels.

Zo werkt het

Bloemendaal doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen. Dat houdt in dat we tot 31 oktober van dit jaar met andere gemeenten strijden om welke gemeente de meeste tegels heeft weten te vervangen door groen. Uw tegels kunt u het jaar rond gewoon gratis inleveren bij de milieustraat. Wel moet u vooraf een afspraak maken.

Bloemendaalzetstappen-tegelwippen

Tegeltaxi

Nieuw in Bloemendaal is de tegeltaxi. Dit is een werkauto met een laadbak en een speciale knijper die op een aantal data tussen half mei en half juni tegels bij u kan komen ophalen. De knijper maakt de tegels er plaatse meteen klein. Het laten ophalen van tegels is gratis, maar u moet wel eerst een afspraak maken.

Wanneer u zich aanmeldt voor het NK-Tegelwippen, geeft u meteen aan of u uw afgedankte tegels zelf brengt of deze wilt laten ophalen. Bloemendaal zorgt ervoor dat het aantal tegels dat u afdankt automatisch wordt doorgegeven om onze score te verhogen.

Bloemendaalzetstappen-tegelwippen3

Welke tegels mag ik inleveren?

Wist u dat u naast tegels uit uw voor- of achtertuin ook tot maximaal anderhalve tegel (45 cm) langs uw gevel mag weghalen om een geveltuintje te maken? Er moet dan wel minstens 1,5 meter stoepruimte overblijven. Vraag hiervoor voorafgaand toestemming via deze pagina op bloemendaal.nl.

Ziet u een betegeld stukje openbaar groen dat groener kan en wilt u dat onderhouden? Dan kunt u dat stukje adopteren. Ook mag u als bewoner een boomspiegel (de ruimte rond een boom) adopteren en daar zelf plantjes in zetten. Bespreek de mogelijkheden voor adoptie met de groenbeheerder. Bekijk de voorwaarden en dien een aanvraag in op bloemendaal.nl.

Tips voor meer groen

Hebt u al nagedacht wat u op de plekken waar eerst die lelijke tegels lagen, gaat planten? We helpen u op weg met een paar handige tips:

  • Het begint met een goede voedingsbodem voor uw plantjes. Als u dan toch op de milieustraat bent om uw tegels in te leveren, dan kunt na het lossen meteen gratis compost inslaan. Opgelet: de compost is los dus u moet zelf zakken, emmers of een aanhangwagen meenemen.
  • Wat betreft planten kunt u het beste kiezen voor biologische en onbespoten planten.
  • Wilt u een echte bijdrage leveren aan de biodiversiteit in uw omgeving, kies dan ook voor zogenoemde inheemse soorten. Dat zijn planten die van nature al eeuwen in de omgeving voorkomen en zich optimaal aan de bodem en de omstandigheden hebben aangepast. Ook insecten zijn hierbij het meest gebaat, omdat zij zich in deze soorten hebben ‘gespecialiseerd’. Hier in de gemeente Bloemendaal is een zogeheten duintuin ideaal en steeds meer tuincentra in de regio verkopen plantensoorten die zich daar thuis voelen.
  • Meer ideeën nodig? Op NK-tegelwippen.nl vindt u inspirerende voorbeelden en tips over hoe u een tegeltuin in een heuse groene jungle kunt veranderen.