Zonnepanelen of zonneboiler? Of allebei?

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Met een combinatie van beide beperkt u uw energierekening én uw klimaatvoetafdruk aanzienlijk. Maar is uw budget of beschikbare dakruimte beperkt, dan wordt het kiezen. We helpen u op weg.

Allereerst: wat is dat eigenlijk precies, een zonneboiler? Deze bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren;
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat (de boiler);
  • Een voorraadvat van 80 tot 300 liter;
  • Een naverwarmer.

Voor een gezin van vier personen is een zonnecollector van 3,5 vierkante meter voldoende, met een opslagvat van 150 liter. In de collector zit een vloeistof, die verwarmd wordt door de zon. Via een leiding wordt deze warme vloeistof, met een temperatuur die kan oplopen tot 90 graden, naar het voorraadvat gepompt. Daar geeft het in een zogenoemde warmtewisselaar de warmte af aan het water in het vat.

Naverwarmen

In de zomer zal een zonneboiler waarschijnlijk in het grootste deel van uw warmwaterbehoefte kunnen voorzien. In de winter is dat echter niet het geval. Een ‘naverwarmer’ (uw cv-combiketel of warmtepomp) stookt dan het water uit het voorraadvat bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

Kostenplaatje

Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer 3.300 euro, inclusief installatiekosten. Daarvan kunt u ongeveer 1.100 euro vergoed krijgen via de ISDE-subsidieregeling van het Rijk. Hier leest u meer over de voorwaarden. Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft op uw kosten voor warm water. Om het kostenplaatje compleet te krijgen, is het handig om bij de installateur te informeren naar de onderhoudskosten van de zonneboiler die u op het oog heeft: een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Zonneboiler of –panelen?

Over het algemeen zijn zonnepanelen voor zowel het milieu als uw portemonnee de beste keuze. Wanneer maar een heel klein stuk van uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen of u al zonnepanelen heeft, dan is een zonneboiler in bepaalde gevallen interessant, volgens een vergelijking van Milieu Centraal. Ook op een dak dat een deel van de dag in de schaduw ligt, kunt u beter kiezen voor een zonneboiler: schaduw beperkt de opbrengst van een zonneboiler veel minder dan die van zonnepanelen.

Lees ook:

Wat is het effect van het prijsplafond op uw energierekening?

Vanwege de hoge energieprijzen, stelt de overheid per 1 januari 2023 een prijsplafond in. U…

De hybride warmtepomp: hoe snel verdien ik ‘m terug en waar hangt dat vanaf?

Er wordt vaak gezegd dat een hybride warmtepomp de energierekening flink verlaagt en dat deze…

Hoe zonnig is de toekomst van zonnepanelen?

Het afgelopen jaar begonnen enkele energieleveranciers extra kosten te rekenen voor stroom die afkomstig was…