Zin in andere en duurzame wanden?

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt wanneer u overweegt uw muren een opknapbeurt te geven, maar ook voor wanddecoratie bestaan er duurzame keuzes. Wij vatten ze voor u samen.

Even een emmertje verf of een paar rollen behang halen bij de bouwmarkt en uw woon-, slaap- of werkkamer ziet er al snel weer heel anders uit. Niks mis mee, toch? Maar wanneer je wat beter kijkt naar het productieproces, de levensduur en het gebruik van giftige stoffen, realiseer je je ineens dat wanddecoratie zowel effect heeft op het binnenmilieu als op het ecologisch systeem buiten. Gelukkig is er behoorlijk wat keuze in duurzame alternatieven.

Natuurverf

De uitstraling van natuurverf is vergelijkbaar met die van ‘gewone’ verf. Door het gebruik van natuurlijke pigmenten zijn de kleuren vaak zelfs mooier en intenser. Natuurverf wordt gemaakt van natuurlijke materialen als kalk, lijnolie en harsen. De verf is biologisch afbreekbaar en blijft net zo lang mooi als ‘bouwmarktverf’. Even googelen en u vindt diverse aanbieders. Gaat u toch liever naar de bouwmarkt? Kies dan waar mogelijk voor verf op waterbasis in plaats van op basis van terpentine.

Leemstuc of leemverf

Al eeuwen geleden gebruikte men leem, zand en water om wanden mee te maken en decoreren. Leem kan gemaakt worden met stro, hennephout, papiercellulose, weipoeder of zaagsel. De uitstraling van leemstuc is sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal. Leemverf heeft de fijnste structuur. Zowel leemstuc als leemverf kan gekleurd worden met natuurlijke pigmenten. Het kan aangebracht worden op elke ondergrond, in elke ruimte van het huis. Door de vochtregulerende werking zijn deze materialen uitermate geschikt voor de badkamer.

Pleisterkalk (Tadelakt)

Tadelakt is een pleisterlaag op basis van kalk, met marmerpoeder, mineralen en natuurlijke pigmenten. Het is waterdicht, maar laat wel verdamping door. Daarom is het zowel binnen als buiten te gebruiken en is het ook geschikt voor badkamers en toiletten. Nadeeltje: pleisterkalk wordt afgewerkt met zeep of was die 1 tot 3 keer per jaar opnieuw aangebracht moet worden.

Kalkverf

Kalk, water en verder niks. Doordat er in kalkverf geen enkele toevoeging zit, is het zeer milieuvriendelijk. Het is vochtregulerend, goed dekkend en makkelijk aan te brengen. Kalkverf is wel gevoelig voor vuil. Even een vlekje wegwerken blijft altijd zichtbaar, dus als er vlekken op de muur zitten, is het beter om de hele muur over te schilderen.

Bamboe wandpanelen

Weer eens wat anders: breng wandpanelen van bamboe aan. Bij de productie wordt bamboepulp in een mal onder hoge druk en temperatuur samengeperst, zodat deze een vaste vorm aanneemt. De uitstraling kan variëren van superstrak tot experimenteel of juist warm en vriendelijk. U kunt uw muur ook decoreren met hele bamboestokken. Deze variant wordt vooral toegepast in kantoren, op terrassen en in badkamers.
Bron: Duurzaamthuis.nl

Lees ook:

Slopen of verduurzamen? Check op asbest!

Dat asbest gevaarlijk is voor mens en milieu, dat weten we inmiddels wel. Toch is…

Hybride warmtepomp: kan het net het wel aan?

Gemeente Bloemendaal stimuleert de overstap op een (hybride) warmtepomp met een extra subsidie van 250…

Sluipverbruik, dat is pas écht zonde van de energie

Een gemiddeld huishouden heeft per jaar een sluipverbruik van 450 kWh. Zonde. Zeker met de…