Woningverduurzaming financieren – Deel 4: Het Nationaal Energiebespaarfonds

Het verduurzamen van uw woning levert u meer wooncomfort op én een lagere energierekening. Maar hoe grondiger u het aanpakt, hoe hoger de investering. Particuliere woningbezitters, VvE’s en scholen kunnen voor financiering aanspraak maken op de zogenoemde Energiebespaarlening. Dat werkt als volgt.

Sinds 2014 is hiervoor een fonds beschikbaar van 1,1 miljard euro, gevuld door de Rijksoverheid, de Rabobank, de ASN Bank, de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Investeringsbank (EIB). Rente en aflossing stromen terug in het fonds, zodat opnieuw leningen kunnen worden verstrekt.

Vanaf woensdag 22 juli heeft dit fonds overigens een nieuwe naam: het Nationaal Warmtefonds. Naast energiebesparing is het fonds zich de afgelopen jaren meer gaan richten op oplossingen voor duurzame verwarming. Bovendien werden in het Klimaatakkoord afspraken gemaakt over een warmtefonds. Op deze manier brengt de Rijksoverheid deze als het ware onder bij het Energiebespaarfonds.

Voorwaarden

De nieuwe naam verandert verder niets aan de voorwaarden: u kunt maximaal 65.000 euro lenen per huishouden, tegen een rente van 1,9 tot 2,1 procent, met een looptijd van maximaal 20 jaar. Een uitgebreide maatregelenlijst geeft aan welke duurzame maatregelen u met deze lening mag financieren. Voorwaarde is wel dat ze worden uitgevoerd door een aannemer of installateur. Maximaal 75 procent van de lening mag u gebruiken voor het financieren van zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij). De overige 25 procent moeten geïnvesteerd worden in een andere maatregel van de lijst. Op deze site leest u alles over het Nationaal Warmtefonds.

Meer weten over het financieren van kosten voor verduurzaming van uw woning? Bekijk hier de andere delen uit deze serie:

Lees ook:

Vers en lokaal, rechtsreeks uit de eigen buurt

Buurderij Hart is verhuisd van Heemstede naar Bennebroek. Wat is dat eigenlijk, een Buurderij? En…

5 Vragen over de Energiebespaarlening

Huiseigenaren en VvE’s in Bloemendaal die zeer voordelig een lening willen afsluiten om te verduurzamen,…

Klimaatroute: Gratis energieadvies aan huis

Heeft u een brief van de gemeente ontvangen over Klimaatroute? Dan belt ergens in de…